Ιστορικό γεγονός: Τηλεφωνική επικοινωνία ΗΠΑ με Ταϊβάν 35 χρόνια μετά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, για πρώτη φορά από το 1979, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους Kινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Από τότε η Αμερική υιοθετεί την λογική της «μίας Κίνας», στάση που απομάκρυνε την Ταιβάν η οποία θέλει την ανεξαρτητοποίηση

της. Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, επιβεβαίωσε η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση που υπογραμμίζει πως Τραμπ και Τσάι μίλησαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως είναι αδύνατον να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη συνομιλία, όμως αν πράγματι ισχύει θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός».

Με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος τόνισε πως η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει: «Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν επιβεβαιώνει τη συνομιλία των δύο προέδρων με ανακοίνωση της που αναφέρει πως Τραμπ και Τσάι μίλησαν για τη σημασία της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter

«Η Πρόεδρος της Ταϊβάν ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ σήμερα για να με συγχαρεί που κέρδισα την Προεδρία. Ευχαριστώ!», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter .

Η Κελιάν Κόνγουεϊ, μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τόνισε πως ο Πρόεδρος «γνωρίζει πολύ καλά» τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν: «Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής» δήλωσε η εκπρόσωπός του.

«Η συνομιλία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό»

Εντύπωση προκάλεσε όμως η δήλωση του εκπροσώπου της ταϊβανέζικης προεδρίας Άλεξ Χουάνγκ, που είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Το Πεκίνο χαρακτήρισε ως μία «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν την τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της Αμερικής.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το Phoenix Television που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το θέμα της Ταϊβάν είναι από τα πιο επίμαχα για την Κίνα, η οποία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επαφή της με ξένους ηγέτες καθώς η επίσημη απόσχιση της θα ήταν «καταστροφή» για το Πεκίνο. Ιδίως για την Τσάι που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο η Κίνα διατηρεί επιφυλάξεις καθώς πιστεύουν πως η πρόεδρος σκοπεύει να ακολουθήσει μια πολιτική πίεσης ώστε να πετύχει την πολυπόθητη ανεξαρτητοποίηση του νησιού με τον «νόμο».

Το άρθρο Ιστορικό γεγονός: Τηλεφωνική επικοινωνία ΗΠΑ με Ταϊβάν 35 χρόνια μετά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα