Ιστορική απόφαση για ΗΠΑ- Κούβα: Αποκαθίστανται οι διπλωματικές τους σχέσεις

Σε μια ιστορικής σημασίας ανακοίνωση προχώρησαν απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, καθώς αλλάζει άρδην προς το καλύτερο οι αμερικανο-κουβανικές σχέσεις.

Μετά την απελευθέρωση ενός Αμερικανού που κρατείτο εδώ και 5 χρόνια στην Κούβα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι ΗΠΑ και Κούβα θα κινηθούν προς την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Ο Γκρος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία

της κατασκοπείας. Ο Γκρος αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε ήδη στις ΗΠΑ.

Μέσα στους επόμενους μήνες, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξουν πρεσβεία στην Αβάνα. Μέχρι σήμερα, η χώρα διέθετε στην Κούβα γραφείο σύνδεσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα γίνει πιο εύκολο για τους αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στην Κούβα.

Η προσέγγιση των δύο χωρών επιτεύχθηκε μετά από 18 μήνες μυστικών επαφών στον Καναδά, ενώ σημαντική θεωρείται η συνδρομή του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «η αυστηρή αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα δεν είχε αποτέλεσμα». «Θα βάλουμε τέλος στην απαρχαιωμένη προσέγγιση που εδώ και δεκαετίες δεν κατάφερε να προωθήσει τα συμφέροντά μας» είπε ο Ομπάμα. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «μοναδική» τη σχέση των ΗΠΑ με τη Κούβα, λέγοντας ότι υπήρξε ταυτόχρονα «οικογένεια και εχθρός». «Δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ιστορία» είπε ο Ομπάμα. Αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο καλωσόρισε την ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν. Το αμερικανικό εμπάργκο ισχύει ακόμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους πολίτες μας. Πρέπει να αρθεί».

Κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι βασικές διαφορές σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εξωτερική πολιτική και το θέμα της κυριαρχίας ενός κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα