Ιστοί αράχνης με… στατικό ηλεκτρισμό

Ένα είδος αράχνης, η διαδηματοφόρος, που συναντάται και στην Ελλάδα, υφαίνει ιστούς που φορτίζονται με στατικό ηλεκτρισμό και ασκούν μια θανατηφόρο έλξη σε φορτισμένα έντομα όπως οι μέλισσες.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πολλά έντομα αποκτούν θετικό φορτίο καθώς τα φτερά τους τρίβονται στα μόρια του αέρα, ή όταν κάθονται πάνω σε φορτισμένες επιφάνειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ηλεκτρική τάση που αναπτύσσεται μπορεί να ξεπεράσει τα 200 Volt. Το νούμερο αυτό είναι

μάλλον μικρό, συγκριτικά με τα χιλιάδες volt, που αναπτύσσονται όταν περπατάμε πάνω σε ένα χαλί και προκαλούν τη χαρακτηριστική ηλεκτρική εκκένωση, όταν αργότερα ακουμπήσουμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο.

Συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων στις μέλισσες, οι οποίες αξιοποιούν τα φορτία για να συγκεντρώσουν αρνητικά φορτισμένη γύρη χωρίς καν να προσγειωθούν στο λουλούδι.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μελετώντας ιστούς της διαδηματοφόρου αράχνης (Araneus diadematus) από την περιοχή του Μπέρκλεϊ. Εν συνεχεία, χρησιμοποίησαν μια ηλεκτροστατική γεννήτρια για να φορτίσουν θετικά μια ποικιλία νεκρών εντόμων, όπως μέλισσες και μύγες.

Όταν άφησαν τα φορτισμένα έντομα να πέσουν μπροστά από έναν ιστό, οι κάμερες έδειξαν ότι ορισμένες ίνες μεταξιού -οι λεπτότερες ίνες που σχηματίζουν τις σπείρες του ιστού- τεντώνονταν προς τη μεριά των εντόμων με ταχύτητα έως και 2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (7,2 χιλιόμετρα την ώρα).

Το συμπέρασμα, επισημαίνουν οι μελετητές, είναι ότι ο στατικός ηλεκτρισμός αυξάνει την πιθανότητα να παγιδευτούν τα διερχόμενα έντομα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως η αράχνη η διαδηματοφόρος δεν τρέφεται με μέλισσες αλλά με μύγες, οι οποίες δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αν είναι ηλεκτροστατικά φορτισμένες.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα