Ισπανία: «Όχι» των Σοσιαλιστών σε Ραχόι-Τι ζητούν οι Ciudadanos!

Την άρνησή του να παράσχει συνεργασία στον ηγέτη του πρώτου σε ψήφους κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ. «Λέμε «όχι» στον Ραχόι και στις πολιτικές του», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ισπανίας. «Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν για μια νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται, πως η συμμαχία Κεντροδεξιάς

– Κεντροαριστεράς είναι ένα από τα λίγα κυβερνητικά σενάρια που θα επέτρεπαν τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, μετά τις εκλογές της Κυριακής που έκλεισαν τον δρόμο στην αυτοδυναμία του Λαϊκού Κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος της Ισπανίας Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, κάλεσε σήμερα, το Κόμμα του Μαράνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε τρικομματική συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η χώρα πρέπει να προστατευθεί από τους αυτονομιστές της Καταλονίας», οι οποίοι, σημειώνεται, πως χθες κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας, προκαλώντας έναν νέο «πονοκέφαλο» στη Μαδρίτη..

«Προτείνουμε σύμφωνο ανάμεσα στο PP, το PSOE και εμάς, ώστε κανείς να μη μπορέσει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία, την αβεβαιότητα και την αστάθεια για να διαλύσει τη χώρα», είπε ο Ριβέρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως το κόμμα Ciudadanos αναδείχθηκε τέταρτο στις εκλογές της Κυριακής, με το PP να αναδεικνύεται πρώτο, αλλά όχι αυτοδύναμο και τους Σοσιαλιστές να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας απώλειες στα ποσοστά τους. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το αριστερό, αντιθεσμικό Podemos.

Keywords
Τυχαία Θέματα