ΗΠΑ αστυνομία: Η πρόληψη της αστυνομικής βίας στο προσκήνιο

Η αστυνομική βία και ο ρατσισμός που αυτή αποπνέει έρχεται μέσα από νέα περιστατικά ανά τακτά διαστήματα στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, συνταράσσοντας την αμερικανική κοινωνία. Η δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο είναι ένα από τα πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα της νοοτροπίας που έχουν οι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ. Τότε, ως αντίδραση, χιλιάδες

διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν και γεννήθηκε το κίνημα «Black lives matter». Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ήταν και η δημογραφική αναμόρφωση της αστυνομίας με την πρόσληψη περισσότερων μαύρων στο Σώμα. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν ένας ευσεβής πόθος, καθώς δεν υπήρχε σοβαρή επιχειρηματολογία που να συνηγορεί στην ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε χάρη σε μια μελέτη που παρακολούθησε 7.000 αστυνομικούς στο Σικάγο και διαπίστωσε ότι οι μαύροι και ισπανόφωνοι αστυνόφωνοι αστυνομικοί σταματούν λιγότερα άτομα για έλεγχο, προχωρούν σε λιγότερες συλλήψεις και χρησιμοποιούν λιγότερη βία σε σχέση με τους λευκούς. Το ίδιο βρέθηκε να ισχύει για τις γυναίκες αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για 1,6 εκατομμύρια παρεμβάσεις –όπως ελέγχους και συλλήψεις- από 7.000 αξιωματικούς το διάστημα 2012-15.

ΗΠΑ αστυνομία: Τι έδειξε η έρευνα

Συγκρίνοντας αστυνομικούς που εργάζονται σε γειτονιές με παρόμοια χαρακτηριστικά, η ανάλυση αποκάλυψε ότι η δημογραφική σύσταση της αστυνομίας παίζει ρόλο. Συγκριτικά με λευκούς αστυνομικούς που ανέλαβαν παρόμοιες υποθέσεις σε παρόμοιες γειτονιές, οι μαύροι αστυνομικοί προχωρούσαν σε 29% λιγότερους ελέγχους πολιτών και 21% λιγότερες συλλήψεις, και χρησιμοποιούσαν βία 32% λιγότερο συχνά. Αντίστοιχες αποκλίσεις καταγράφηκαν στους ισπανόφωνους αξιωματικούς και στις γυναίκες του σώματος. Η διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων αστυνομικών ήταν μεγαλύτερη σε γειτονιές όπου ζουν κυρίως μαύροι, και εμφανιζόταν κυρίως σε πλημμελήματα παρά σε σοβαρά αδικήματα –περιστατικά στα οποία ο αστυνομικός είχε το περιθώριο να επιλέξει πώς θα αντιδράσει.

ΗΠΑ αστυνομία: Οι μαύροι πολίτες στο στόχαστρο

Πράγματι, πολλά πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας αφορούσαν μαύρους πολίτες που θεωρήθηκαν ύποπτοι για μη σοβαρά αδικήματα, όπως συνέβη με την περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η ισότιμη δημογραφική εκπροσώπηση όλων των φυλετικών ομάδων θα βοηθούσε στον περιορισμό της αστυνομικής βίας. Υπάρχουν πάντως και περιορισμοί στην έρευνα. Για παράδειγμα, τα δεδομένα αφορούν την τετραετία 2012-15 και δεν αποτυπώνουν πρόσφατες αλλαγές στην αστυνομία του Σικάγο. Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά για τα 18.000 αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα σε γενικές γραμμές στηρίζουν αυτό που λένε εδώ και δεκαετίες οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα