Ινδονησία: «Απαγορεύεται το σεξ εκτός γάμου ακόμα και για τους τουρίστες»

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την τουριστική βιομηχανία της χώρας, όταν ψήφισε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από αμφιλεγόμενους νόμους, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαγορεύουν το σεξ εκτός γάμου, αλλά και τη διαμονή στο ίδιο δωμάτιο ανύπαντρων ζευγαριών.  Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, αλλά οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους για την επίδραση τους στην τουριστική βιομηχανία. «Ο νόμος θα είναι πολύ αντιπαραγωγικός για την τουριστική βιομηχανία στο Μπαλί – ιδίως οι διατάξεις που αφορούν το σεξ και τον γάμο», δήλωσε ο Putu Winastra, πρόεδρος του μεγαλύτερου τουριστικού ομίλου της χώρας και της Ένωσης των Ινδονησιακών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων στο CNN.

Οι νέοι νόμοι θεωρούνται επιστέγασμα του αυξανόμενου θρησκευτικού συντηρητισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Μάλιστα, σε πολλά τμήματα της, με εξαίρεση το Μπαλί, που πληθυσμός είναι κυρίως ινδουιστικός, έχουν ήδη επιβληθεί αυστηροί ισλαμιστικοί κώδικες. Οι Ινδονήσιοι νομοθέτες υπερασπίστηκαν τους νέους νόμους, λέγοντας ότι προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τις «δημόσιες προσδοκίες». Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε ότι δεν είναι εύκολο για μια πολυπολιτισμική και πολυεθνική χώρα να φτιάξει έναν ποινικό κώδικα που «να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων».

12 μήνες φυλάκιση

Ο νέος ποινικός κώδικας ορίζει ότι όποιος Ινδονήσιος ή αλλοδαπός βρεθεί ένοχος για μοιχεία ή προγαμιαίες σχέσεις μπορεί να αντιμετωπίσει 12 μήνες φυλάκιση. «Πρέπει τα ζευγάρια (που επισκέπτονται το Μπαλί) να αποδεικνύουν ότι είναι παντρεμένα; Θα πρέπει να τους ρωτάμε;» αναρωτιέται ο Putu. «Οι ξένοι τουρίστες θα το σκεφτούν δύο φορές για να ταξιδέψουν στο Μπαλί επειδή μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή» σχολιάζει. ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πώς οι νόμοι θα επηρεάσουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Οι τουριστικοί φορείς έχουν επίσης αντιταχθεί στους νόμους, λέγοντας ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς να τους επιβάλουν. « Πρόκειται για ιδιωτικές πληροφορίες καιείναι αδύνατο για εμάς να ρωτάμε τα ζευγάρια αν είναι παντρεμένα ή όχι» δήλωσε η Ida Bagus Purwa Sidemen, εκτελεστική διευθύντρια της Ινδονησιακής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (PHRI). Η Sidemen πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα επανεξετάσει τους νόμους μετά τις αντιδράσεις του κοινού. «Δεν μπορούμε να ρωτάμε κάθε ζευγάρι για τη νόμιμη οικογενειακή του κατάσταση. Αυτό θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα» σχολιάζει.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Ινδονησία, Απαγορεύεται,indonisia, apagorevetai