Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Και δεύτερο κρούσμα στη χώρα
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του στελέχους της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Το κρούσμα αφορά Έλληνα πολίτη ο οποίος παρακολουθείται από τους ειδικούς, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Καμπανάκι από Λινού: «Μας προβληματίζει η ινδική μετάλλαξη -Είναι μεταδοτική και ανθεκτική»Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».
Τι ανέφεραν για την ινδική μετάλλαξη Μαγιορκίνης και ΒασιλακόπουλοςΤην Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τονίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.
«Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία»
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού εξέφρασε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορωνοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε ότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».
Χάος στην Ινδία: Παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεωνΗ Ινδία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Παράλληλα στη χώρα καταγράφηκε και ρεκόρ θανάτων, αφού τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην covid-19, 2.767 άνθρωποι. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν αναφερθεί 16,96 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και και 192.311 θάνατοι από covid-19.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντεπίθεση Τουρκίας
- Παυλάκης: Θα πληρώσουμε το άνοιγμα της κοινωνίας με χιλιάδες νεκρούς – Φόβος για τον συνωστισμό
- Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ – Το ωράριο
- Η αλλαγή στο Netflix που δε θα αρέσει σε πολλούς
- Κορωνοϊός -Το «μυστικό» Σιγκαπούρης: Πώς κατάφερε να έχει 0 κρούσματα και μόνο 30 νέκρους
- «Φεύγει ο Μήτρογλου, κλείνει Έλληνα φορ ο Άρης – Ο Ολυμπιακός… πίσω από Δουβίκα;»
- Άρτα: Θύμα «νιγηριανής απάτης» έχασε 35.000 ευρώ!
- Johnson & Johnson: Τι λέει μεγάλη έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου
- Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα
- Δεν την έχεις ξαναδεί έτσι! Η σπάνια φωτογραφία της Καγιά από τα πρώτα βήματά της(photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Survivor spoiler 25/4 σήμερα: Έπαθλο την Κυριακή, ποιοι κερδίζουν
- Βόλτα Μητσοτάκη Θεσσαλονίκη: Συνομίλησε με καταστηματάρχες, αγόρασε γλυκά
- Μαραβέγιας – Χατζηνικολάου: Η Σωτηροπούλου, ο “γάμος” και το δημόσιο “σ΄ αγαπώ”
- Φορολογικές δηλώσεις 2021 αλλαγές: 10 “ανάσες” σε εκατομμύρια νοικοκυριά
- Ινδία κορονοϊός: Τους κλείδωσαν οι γείτονες γιατί ήταν θετικοί στην Covid
- Μαραντζίδης για Μητσοτάκη: Θα επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. θα κυβερνά για τουλάχιστον μια δεκαετία;
- Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Και δεύτερο κρούσμα στη χώρα
- Άρση μέτρων Ελλάδα: Θα πληρώσουμε ακριβά το άνοιγμα, λέει ξανά ο Παυλάκης
- Μέτρα για το Πάσχα 2021: Αγορά, μετακινήσεις, εκκλησίες – Όσα ισχύουν
- Προκαταβολές συντάξεων πληρωμή: Ο Χατζηδάκης στον Αυτιά – Τι είπε για το 8ωρο

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Και δεύτερο κρούσμα στη χώρα
- Άρση μέτρων Ελλάδα: Θα πληρώσουμε ακριβά το άνοιγμα, λέει ξανά ο Παυλάκης
- Ινδία κορονοϊός: Τους κλείδωσαν οι γείτονες γιατί ήταν θετικοί στην Covid
- Μαραβέγιας – Χατζηνικολάου: Η Σωτηροπούλου, ο “γάμος” και το δημόσιο “σ΄ αγαπώ”
- Survivor spoiler 25/4 σήμερα: Έπαθλο την Κυριακή, ποιοι κερδίζουν
- Βόλτα Μητσοτάκη Θεσσαλονίκη: Συνομίλησε με καταστηματάρχες, αγόρασε γλυκά
- Μέτρα για το Πάσχα 2021: Αγορά, μετακινήσεις, εκκλησίες – Όσα ισχύουν
- Μαραντζίδης για Μητσοτάκη: Θα επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. θα κυβερνά για τουλάχιστον μια δεκαετία;
- Δώρο Πάσχα 2021 πληρωμή: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι – Πώς να το υπολογίσετε
- Φοροελαφρύνσεις 2021: Τι αναμένουν φέτος οι φορολογούμενοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η εντυπωσιακή Lyriq είναι η πρώτη ηλεκτρική Cadillac
- Η συγκινητική ανάρτηση της Φώφης για τα 27 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Γεννηματά
- Νάξος: Σήκωσαν τα δίχτυα και είδαν αυτές τις εικόνες – Το τρόπαιο που έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγη ώρα (pics)
- Τάσος Κωστής: 15 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον αγαπημένο ηθοποιό
- Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού - Αυτή φορά στο κέντρο της Αθήνας
- Η συγκινητική ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τα 27 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της
- Ιράκ: Σοκαριστικές εικόνες από την φονική πυρκαγιά σε νοσοκομείο covid – 82 νεκροί
- Όλα τα μέτρα για το Πάσχα
- Ινδία: O κορωνοϊός «σαρώνει» τη χώρα - Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων
- «Οι γέροντες με παρακαλούσαν κλαίγοντας να μιλήσω»: Μαρτυρίες - σοκ για το γηροκομείο στα Χανιά