Ιερώνυμος Ισλάμ: “Δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα” – Τι λέει ο Μάζης

«Ο Αρχιεπίσκοπος πολύ ορθά προσεγγίζει το ζήτημα της πολιτικής φύσεως και της νομικής φύσεως του Ισλάμ και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι όταν η εκκλησία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε αυτές τις πολύ λεπτές έννοιες πιστεύω ότι και πολιτικά η απήχηση της γνώσεως αυτής θα είναι θετική». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων και Ασιατικών σπουδών στη σχολή οικονομικών και πολιτικών επιστημών του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

«Το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία, έχει

την μεταφυσική του διάσταση και αυτό όπως όλες οι θρησκείες αλλά η νομική του διάσταση η οποία τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι επιβάλλονται ποινές εκ τω κόσμω τούτω δηλαδή υπάρχει ποινολόγιο το οποίο ασκείται σε αυτό τον κόσμο αυτό θεμελιώνει τη διαφορά των συστημάτων των θρησκευτικών των υπολοίπων από το Ισλάμ. Αυτό λοιπόν προσδιορίζει τη συμπεριφορά του πιστού σε αυτό το μάταιο κόσμο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Ισλάμ σου λέει ότι οφείλεις να τρως έτσι, να ζεις έτσι

«Η μεν Ορθοδοξία απευθύνεται στην ηθική συγκρότηση του ανθρώπου και του δίνει το δικαίωμα να επιλέξει το σωστό. Του δίνει το δικαίωμα επίσης και να διαπράξει το σφάλμα από εκεί και πέρα θα έχει κριτή του το Θεό και με αυτόν θα πρέπει να ρυθμίσει τις σχέσεις του πάλι με ελευθέρα βούληση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το Ισλάμ σου λέει ότι οφείλεις να τρως έτσι, να ζεις έτσι, να συναλλάσσεται έτσι, να θεωρείς οίκο του Ισλάμ και συνεργάτη αυτά τα κράτη, να θεωρείς οίκο του πολέμου αυτά τα κράτη, να θεωρείς οίκο συνυπάρξεως αυτά τα κράτη», υπογράμμισε ο κ. Μάζης.

«Σε όλες λοιπόν τις διαστάσεις τις οποίες η Δύση έχει ιδρύσει δίκαια αστικό δίκαιο, οικονομικό δίκαιο, ποινικό δίκαιο, συνταγματικό δίκαιο το Ισλάμ έρχεται να βάλει το δικό του θρησκευτικό δίκαιο και να το απονείμει με ιερονομικούς δικαστές οι οποίοι στη δική μας αντίληψη μοιάζουν με κληρικούς αλλά δεν είναι, είναι ιερονομικοί δικαστές», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ιερώνυμος Ισλάμ: Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την άποψη πως το Ισλάμ αλλά και οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα. Είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου, τόνισε ο Ιερώνυμος.

“Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ”, συμπλήρωσε και αναφερόμενος στον Μωάμεθ τον Πορθητή, είπε πως είχε συμβούλους Ελληνες, ενώ έπρεπε να ενώσει όλη τη χριστιανική κοινότητα και να την αναθέσει στον Πατριάρχη, κι έτσι επελέγη ο Γεννάδιος Σχολάριος, σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος.

O προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία. “Δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιον κληρικό”, τόνισε παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε περιστατικά που αφορούν τον Αθανάσιο Διάκο και μίλησε για τους κληρικούς που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Εξήγησε ακόμα γιατί υπήρχαν σταυροί σε όλες τις σημαίες της Επανάστασης και πρόσθεσε πως “δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιον κληρικό”. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε στην εκπομπή “και εγένετο Ελλάς” του OPEN TV, εκπομπή η οποία ήταν αφιερωμένη και ανέλυε τον ρόλο της Εκκλησίας και των κληρικών στην επανάσταση του 1821.

Keywords
Τυχαία Θέματα