Η Βαλλωνία μπλοκάρει την CETA

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στον αέρα είναι πλέον η ευρω-καναδική συμφωνία CETA, καθώς η βελγική κυβέρνηση δήλωσε αδυναμία να κυρώσει την συμφωνία, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει την συναίνεση της σοσιαλιστικής τοπικής κυβέρνησης της Βαλλωνίας, ούτε σήμερα Δευτέρα, οπότε και λήγει η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Ο Τουσκ επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντώ την μη επίτευξη συμφωνίας στο Βέλγιο, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την ματαίωση της

προγραμματισμένης για την Πέμπτη Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. και Καναδά κατά την οποία αναμενόταν να υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Βαλλωνίας Πωλ Μανιέτ δεν εμφανίστηκε στις κρίσιμες κυριακάτικες συζητήσεις με την Κομισιόν, σύμφωνα, τουλάχιστον, με δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. “Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον Βαλλώνο πρωθυπουργό” δήλωσε ο Μισέλ. “Χθες ήμασταν αντιμέτωποι με μία άδεια καρέκλα”.

«Προκαλούμε γέλιο σε όλο τον κόσμο»

Με την άρνηση της Βαλλωνίας να συναινέσει στην υπογραφή της CETA, συντάχθηκε και η περιφέρεια της πρωτεύουσας του Βελγίου και των ευρωπαϊκών θεσμών, των Βρυξελλών, ενώ υπέρ τάχθηκε το γερμανόφωνο κοινοβούλιο της Φλάνδρας.

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκιρτ Μπουργκιέ μετά από συνάντηση του με τον Μισέλ δήλωσε πως με την στάση που τηρούν οι γαλλόφωνες κοινότητες “προκαλούμε γέλιο σ’ όλο τον κόσμο. Είναι κακό για τη Βαλονία, τη Φλάνδρα, το Βέλγιο, την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο».

Η οικονομική και εμπορική συμφωνία με τον Καναδά πρόκειται να καταργήσει σχεδόν όλους τους δασμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, με τους Βαλλώνους ηγέτες να ανησυχούν ότι μία τέτοιου είδους συμφωνία θα έπληττε τους ντόπιους παραγωγούς έναντι των Καναδών κτηνοτρόφων.

Το άρθρο Η Βαλλωνία μπλοκάρει την CETA εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα