Η τυφλή Δικαιοσύνη που… εθελοτυφλεί

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Πολλά ειπώθηκαν -και ακόμα περισσότερα αναμένεται να λεχθούν με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα γνωστά περί καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ανάγκης προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, και ενεργειών για ριζική καταστολή των φαινομένων βίας που παρακινούνται

ή καθοδηγούνται από το συγκεκριμένο κόμμα.

Παραβλέποντας τις πολιτικές κορώνες και τις τεχνητά έντονες αντιπαραθέσεις, διαπιστώνουμε πως το ζήτημα αυτό έχει πολύ βαθιές ρίζες. Και εξηγούμαι: Η Χρυσή Αυγή δεν κρύβεται πίσω από δάχτυλό της. Έχει δείξει ακριβώς ποια είναι, τι πρεσβεύει και τι επιθυμεί. Κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει πως η Χρυσή Αυγή «δικαιολογεί» τη βία και πως είναι έτοιμη να καταφύγει σε αυτήν εάν εξυπηρετεί τους σκοπούς ή τα πιστεύω της.

Το σημαντικό γεγονός όμως, είναι πως μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στηρίζει τη στρατηγική που ακολουθεί η Χρυσή Αυγή. Εδώ και πολλούς μήνες σημειώνεται σταθερή και συνεχής ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής˙ ένα φαινόμενο που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Ήδη αποτελεί το τρίτο κόμμα της χώρας, με απήχηση που επισήμως αγγίζει το 15% των πολιτών.

Η μεγάλη απήχηση της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία οφείλεται αφενός στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αφετέρου στο γεγονός πως ως έθνος, δεν έχουμε καταφέρει να αποτινάξουμε τα ρατσιστικά σύνδρομα, την ξενοφοβία και το κόμπλεξ ανωτερότητας που μας κατατρύχει.

Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή τρέφεται από την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας και την εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης. Κι αν για την κυβέρνηση οι λόγοι πολιτικού κόστους είναι προφανείς, για τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Είναι γεγονός πως εδώ και πολύ καιρό η Δικαιοσύνη παρακολουθεί την κατάσταση να κλιμακώνεται, όμως παραμένει σιωπηλή και αποστασιοποιημένη. Άραγε θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να σταματήσει να εθελοτυφλεί και απλώς να εφαρμόσει τον νόμο;

Keywords
Τυχαία Θέματα