Η πυρά της ματαιοδοξίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα υπήρξε δομινικανός μοναχός του 15ου αιώνα, καθώς και πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης της Φλωρεντίας. Κηρύσσοντας την εγκράτεια και την κάθαρση εκτόπισε τους Μεδίκους από την εξουσία και κυριάρχησε στην πόλη από το 1494 μέχρι το 1498. Κατά τη διακυβέρνησή του κάηκαν ως «ακατάλληλα» στην επονομαζόμενη «πυρά της ματαιοδοξίας», στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, βιβλία, πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης. Μοιραία οι Φλωρεντινοί βαρέθηκαν την ασκητική ζωή και εκτέλεσαν τον ίδιο.

Κάπως

έτσι, με την υπόσχεση του εξαγνισμού, διανοίχτηκε και ο ημέτερος μακρύς δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού. Μονό που στην πυρά αυτής της προσπάθειας κάηκε και η δημοκρατία, αλλά κυρίως και πρωτίστως ο σοσιαλισμός, αφήνοντας μας μόνο με την πίκρα του μακρύ δρόμου. Αυτοεγκλωβιζόμενη η κυβέρνηση μέσα στην ετερότητά της, αλλά κυρίως μέσα από την προσπάθειά της να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα, βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση. Ιδιωτική οικονομία, τράπεζες, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, ενημέρωση συμπιέστηκαν και παραμορφώθηκαν στη μέγγενη του κρατισμού.

Ειδικά στην τελευταία περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών, η προχειρότητα, αλλά και η εύνοια που επεδείχθη προς συγκεκριμένους παράγοντες εξέθεσε και διέβαλε την κυβέρνηση. Οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς, όσο κι αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και ο απεγκλωβισμός της από αυτή την κατάσταση μοιάζει περίπλοκος.

Σιγά-σιγά αρχίζουν και «λύνονται» οι δεσμοί με τα εξωθεσμικά πρόσωπα που η ίδια θέλησε να χρίσει παράγοντες. Σιγά-σιγά κανείς δεν γνωρίζει κανένα και όλοι νίπτουν τα χείρας των, αναθεωρώντας παλαιότερες δηλώσεις τους και προσπαθώντας να υποβαθμίσουν ένα μείζον θέμα.

Σιγά-σιγά η πυρά της ματαιοδοξίας αρχίζει να σβήνει…

Το άρθρο Η πυρά της ματαιοδοξίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα