Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση

Αρνητική παραμένει η άποψη των πολιτών για την κατεύθυνση της χωράς μετά και τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν είμαστε σε σωστή κατεύθυνση ενώ το 30% απαντάει θετικά.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Επενδυτής» εμφανίζεται αρκετά υψηλό το ποσοστό αποδοχής της νέας κυβέρνησης και της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το 57%

των πολιτών απαντά θετικά για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (με το 36% να έχει αρνητική), επίσης θετική εκτίμηση υπάρχει στη κοινή γνώμη για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 55%, έναντι 39% που έχει αρνητική. Πρώτος σε δημοτικότητα, από τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Για τη διαχείριση της κρίσης, οι απόψεις είναι μοιρασμένες αφού το 48% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης για «τήρηση και μελλοντική βελτίωσή» του.
Βελτίωση της εικόνας του δείκτη αισιοδοξίας για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας με το 55% να δηλώνει πως θα τα καταφέρουμε. Πάντως υπάρχει και ένα 40% των πολιτών που εξακολουθεί να τη θεωρεί αναπόφευκτη.
Απαισιοδοξία αποτυπώνται για το μέλλον της ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Το 39% εκτιμά ότι η νομισματική ένωση θα διαλυθεί, έναντι του 56% που θεωρεί ότι θα αντέξει την κρίση χρέους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου.

Στο θέμα διάρκειας της κυβέρνησης συνεργασίας, οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι. Το 48% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, έναντι του 46% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι βιώσιμη για διάστημα 1-2 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα