Η παχυσαρκία δημιουργεί (και) πέτρες στη χολή

Τελικά, τα περιττά κιλά συμμετέχουν σε πολλές και σοβαρές ασθένειες που μπορεί να βιώσει ένας ανθρώπινος οργανισμός. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως οι έφηβοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στη χολή, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που έχουν ένα υγιές βάρος.

Η έρευνα μελέτησε 510.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 10-19 ετών και διαπίστωσε πως όσοι ήταν υπέρβαροι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν χολόλιθους. Μάλιστα, το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο στα άτομα

που ήταν παχύσαρκα: όσα ήταν «μέτρια παχύσαρκα», είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο, ενώ όσα ήταν «πολύ παχύσαρκα», είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν πέτρες στη χολή.

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, συνήθως από τη χοληστερόλη (μπορεί να περιέχουν και χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα), που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για συχνή πάθηση, αφού πάσχει το 10% του πληθυσμού. Συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, όμως εάν κάποια πετρούλα «παγιδευτεί» μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος στην κοιλιά.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κάποια πετρούλα να μπλοκάρει τη δίοδο της χολής στο έντερο, η οποία με τη σειρά της να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή μόλυνση στη χοληδόχο κύστη, το ήπαρ ή το πάγκρεας. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν δεν υπάρξει ιατρική αντιμετώπιση, η επιπλοκή αυτή μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα