Η Ουκρανία χρησιμοποιεί δίχτυα ψαρέματος για να “πιάσει” ρωσικά drones

Δεν πρόκειται για δίχτυα που ψαρεύουν ψάρια, αλλά για δίχτυα που “ψαρεύουν” drones. Τοποθετημένα πάνω από δρόμους που οδηγούν σε σημεία-κλειδιά του μετώπου, πάνω από στρατιωτικά σημεία ελέγχου και πυροβολαρχίες, τα δίχτυα αυτά κατασκευάζονται μακριά από τη γραμμή πυρός ή αποστέλλονται από βόρεια ευρωπαϊκά λιμάνια, προσφορά αλιέων που δεν τα χρειάζονται πλέον. Σκοπός τους: να παγιδεύσουν τα ρωσικά drones που σαρώνουν τον ουρανό, αναζητώντας στόχους σε κίνηση – από τεθωρακισμένα που

μεταφέρουν εφόδια έως στρατιώτες που κρύβονται στις άκρες των δασών. Χάρη στην πυκνή τους πλέξη, τα δίχτυα μπορούν να μπλεχτούν στους έλικες των drones και να τα εξουδετερώσουν στον αέρα. Μπορεί να είναι ένα μέσο χαμηλής τεχνολογίας, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό απέναντι σε drones που είναι πολύ γρήγορα για να καταρριφθούν ή που πετούν βαθιά πίσω από το μέτωπο, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές ανεφοδιασμού.

Αντίδοτο στην επόμενη γενιά drones

Η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον ολοένα και συχνότερα drones που λειτουργούν μέσω οπτικών ινών, και όχι με ηλεκτρονικά σήματα, καθιστώντας τα απρόσβλητα από τα συστήματα παρεμβολών (jamming). Έτσι, τα δίχτυα παραμένουν ένα από τα ελάχιστα μέσα άμυνας πριν τα drones φτάσουν στον στόχο. «Οι στρατιωτικοί μηχανικοί παρατήρησαν ότι ακόμη και ένα κοινό δίχτυ ψαρέματος μπορεί να σταματήσει ή να καταστρέψει ένα εχθρικό drone», δήλωσε πρόσφατα ο αντισυνταγματάρχης Μαξίμ Κραβτσούκ, επικεφαλής επικοινωνίας των μηχανικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού. Όπως είπε, τα δίχτυα πλέον τοποθετούνται «σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, από την ανατολή μέχρι τον νότο».

Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Μπορσάρι, ειδικό στον πόλεμο τεχνολογιών στο Center for European Policy Analysis, η Μόσχα ήταν εκείνη που πρωτοχρησιμοποίησε δίχτυα με αυτόν τον τρόπο το 2023, σε περιορισμένη κλίμακα, για να αναχαιτίσει τα ουκρανικά quadcopters. Τότε, ρωσικά στρατεύματα τα είχαν τοποθετήσει σε δρόμους στη βορειοανατολική κατεχόμενη Ουκρανία – κάτι που επιβεβαιώνεται και από αρχεία που επαλήθευσαν οι New York Times.

As anti-FPV road net tunnels expand on both sides in Ukraine, it has become clear that fishing nets are the best material choice.
Besides being light and strong, they are apparently very difficult to see with analog FPV cameras.
Note how hard it is to see the net in the video.
1/ https://t.co/GXOQkVOqnV pic.twitter.com/rYJrLiHBWD

— Roy (@GrandpaRoy2) May 5, 2025

Καθώς όμως η Ρωσία προηγήθηκε στην τεχνολογία drones, ο ουκρανικός στρατός υιοθέτησε τη δική του έκδοση αυτής της τακτικής. Πλέον, το Κίεβο σχεδιάζει την κάλυψη βασικών οδικών αρτηριών με δίχτυα, δημιουργώντας «διαδρόμους ασφαλείας», όπως τους αποκαλούν οι στρατιώτες. Οι δρόμοι του μετώπου αλλάζουν εικόνα: από χαρακώματα και συρματοπλέγματα, τώρα κρέμονται δίχτυα περασμένα σε καλώδια μεταξύ πασσάλων – ένα ημιδιαφανές τούνελ προστασίας από ψηλά.

Ukraine Turns to Fishing Nets to Catch Russian Drones https://t.co/yIVHLuWhci via @NYTimes

— M5IVE (@ive_m5) July 7, 2025

Οχήματα με δίχτυα, σαν σκηνές από Mad Max

Στρατιωτικά οχήματα κοντά στην Κονστινταντίνοβκα έχουν πλέον επενδυθεί με δίχτυα και, σε κάποιες περιπτώσεις, με μεταλλικά κλουβιά τύπου “Mad Max” που προκαλούν πρόωρη έκρηξη των drones πριν φτάσουν στο σώμα του οχήματος. Είναι μια χαρακτηριστική όψη αυτού του πολέμου: παλιές, απλές τεχνικές που αντιστέκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Ορισμένες μονάδες στην Ουκρανία καταρρίπτουν ακόμη drones με πολυβόλα εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Χερσώνα, αξιωματούχος του δήμου κάλεσε πρόσφατα τους πολίτες να κουβαλούν ψαλίδια, ώστε να κόβουν καλώδια οπτικής ίνας αν τα εντοπίσουν σε drones. Τους τελευταίους μήνες, τοπικές ουκρανικές αρχές χτίζουν διαδρόμους διχτυών σε περιοχές όπως το Σούμι (στα βορειοανατολικά) και το Ντονέτσκ (στο επίκεντρο του πολέμου). Αν και δεν είναι γνωστό το ακριβές μήκος των εγκαταστάσεων, οι εικόνες δείχνουν ότι η επέκταση συνεχίζεται.

Ένα παράδειγμα: Ο βασικός δρόμος προς την Κονστινταντίνοβκα – μια πόλη που πολιορκείται από ανατολή, νότο και δύση – έχει ήδη δεχθεί πλήγματα από ρωσικά drones. Για να προστατευτεί αυτή η ζωτική αρτηρία ανεφοδιασμού, Ουκρανοί στρατιώτες εργάζονται πυρετωδώς στήνοντας πασσάλους και ξετυλίγοντας ρολά διχτυών, τα οποία περνούν και σταθεροποιούν πάνω από τον δρόμο. Με τόσους δρόμους να χρειάζονται κάλυψη, η Ουκρανία στρέφεται πλέον και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για ενίσχυση. Ο Λούντβιγκ Ράμεσταμ, ιδρυτής της σουηδικής ΜΚΟ OperationChange, δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν στείλει 250 τόνους διχτυών μέσα στο 2025. Τα συγκεντρώνουν από συνεργάτες στη Σκανδιναβία, κυρίως τη Δανία. «Δίνουμε στα δίχτυα μια δεύτερη ζωή», λέει με χιούμορ ο Ράμεσταμ. «Πάμε να αδειάσουμε τα λιμάνια».

Another great catch! russian drone caught in Ukrainian nets. Nets save lives and equipment! pic.twitter.com/hXNhMTYoW4

— De Leeuw Kyiv (@deleeuwkyiv) June 13, 2025

Πηγή: The New York Times
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, “πιάσει”,oukrania, “piasei”