Η μοναξιά «εχθρός» της υγείας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η μοναξιά είναι σοβαρός «εχθρός» της υγείας, σύμφωνα με επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα.

Όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Σικάγο των ΗΠΑ, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση των ανθρώπων έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσει το άτομο έντονο στρες και αυτό με τη σειρά του, να του επιφέρει προβλήματα τόσο στο περιβάλλον της δουλειάς του όσο και της προσωπικής του ζωής.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που έχει η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και κατ’ επέκταση

το στρες τόσο σε μία ομάδα φοιτητών, όσο και σε μία ομάδα ατόμων ηλικίας 50-68 ετών.

Όσο μεγαλώνει το άτομο, τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα συμπτώματα και οι βιολογικές πλέον συνέπειες της μοναξιάς γίνονται ακόμα πιο εμφανείς.

Διαπίστωσαν, ότι τα άτομα που ένιωθαν μοναξιά ήταν αυτά που παρουσίαζαν εντονότερες στιγμές στρες και μάλιστα παρατεταμένου στρες ενώ, είχαν και το συνήθειο να επαναφέρουν συχνά αναμνήσεις της παιδικής τους ζωής οι οποίες εμπεριείχαν στιγμές δυσκολίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επιπλέον, ότι τα άτομα που βίωναν τη μοναξιά αντιλαμβάνονταν γενικά με πολύ διαφορετικό τρόπο τις εμπειρίες της ζωή τους και της καθημερινότητας τους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ήταν μοναχικά άτομα.

Μάλιστα, όταν βίωναν προκλήσεις ένιωθαν ιδιαίτερα αβοήθητοι. Παρόλα αυτά δεν μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια για να καταπολεμήσουν το στρες τους.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση που νιώθουν στη ζωή τους κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύεται ότι, έχουν σημαντική αρνητική επίδραση σε βιολογικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό τους.

Το άρθρο Η μοναξιά «εχθρός» της υγείας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα