Η λιτότητα οδηγεί στην αυτοχειρία τους άνδρες

Θύματα των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα είναι 551 άνδρες που αυτοκτόνησαν κάτω από την πίεση των καταστάσεων. Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του ποσοστού των αυτόχειρων και της μείωση των δαπανών.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ βρήκε πως για κάθε 1% μείωση των κρατικών δαπανών υπήρχε 0,43% αύξηση στις αυτοκτονίες ανδρών.

Η έρευνα, που συνέταξαν οι Νικόλαος Αντωνακάκης και ο Αλαν Κόλινς

από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών και Ιατρικής. Υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των αυτοκτονιών 551 ανδρών μεταξύ του 2009 και του 2010 και των περικοπών και μεταρρυθμίσεων της χώρας.

«Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν έναν άνθρωπο την ημέρα. Με δεδομένο ότι το 2010 σημειώνονταν δύο αυτοκτονίες την ημέρα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το 50% οφείλεται στη λιτότητα», επισημαίνει ο κ. Αντωνακάκης.

Τόσο ο Αντωνακάκης όσο και ο Κόλινς ζητούν από τις κυβερνήσεις και τις αρχές να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη σύνδεση μεταξύ των περικοπών των δαπανών και των αυτοκτονιών, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην τόνωση των οικονομιών που επλήγησαν από την κλίση να περιορίσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της λιτότητας στις αυτοκτονίες».

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι υπάρχει παρόμοια αύξηση των αυτοκτονιών στις γυναίκες κατά την περίοδο της λιτότητας και ότι οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι πιο πιθανό να διαπράξουν αυτοκτονία, καθώς βιώνουν τις πιο δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα