Η κρίση έριξε σημαντικά τις πωλήσεις οικιακών συσκευών

Από την οικονομική ύφεση έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα ο κλάδος εισαγωγής και χονδρικής εμπορίας οικιακών συσκευών, καθώς το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν επιτρέπει τη διενέργεια αγορών που δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Το 2011 εντοπίστηκε κάμψη πωλήσεων σε όλους τους τομείς της αγοράς, ακόμα και στις πιο ανθεκτικές κατηγορίες προϊόντων (λευκές συσκευές, μικροσυσκευές). Ιδιαίτερα μειωμένες ωστόσο εμφανίζονται οι πωλήσεις των high end ηλεκτρονικών μαύρων συσκευών, οι οποίες και

τιμολογούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, οι αγορές νέων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών για λόγους ανακαίνισης νοικοκυριού ή lifestyle αναβάλλονται, ενώ οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται μόνο όταν τα υπάρχοντα προϊόντα καταστρέφονται ή λειτουργούν ελαττωματικά λόγω χρόνιας χρήσης.

Η υποχώρηση των πωλήσεων σχετίζεται επίσης με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία έχει ενταθεί μετά το 2010. Το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών εμφανίζει πτώση 11,3% σε ετήσια βάση.

Οι εταιρείες του κλάδου εφαρμόζουν συγκρατημένη πιστωτική και εμπορική πολιτική, ενώ αναζητούν συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν φθηνότερα προϊόντα όντας έτσι προσιτά σε ευρύτερη πελατειακή βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα