Η δέσμευση Μητσοτάκη για αλλαγές
Η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια νέα πολιτική πραγματικότητα, καθώς η πρωτοφανής συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές συγκεντρώσεις ξεπερνά τα όρια μιας απλής διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Οι αντιδράσεις αυτές θίγουν ευθέως ζητήματα που σχετίζονται με τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, αγγίζοντας τον πυρήνα της πολιτικής οργάνωσης της χώρας. Μέσα σε
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μοιραία ανθρώπινα λάθη ενώθηκαν με χρόνιες ανεπάρκειες του κράτους και εκτροχίασαν βίαια τις βεβαιότητές μας. Τίποτα δεν θα είναι, πια, όπως πριν». Η τοποθέτησή του καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το βάθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και τη συνδέει με την ανάγκη για δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «κάθαρσης» και αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών που υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους. «Στο πένθος αυτό συμμετέχει κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, ενωμένοι κάτω από το κοινό αίτημα για αλήθεια και κάθαρση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία τη θεσμική και ηθική λύτρωση που απαιτείται.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι το πένθος δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί πολιτικά, αλλά να οδηγήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Ένα δυστύχημα που πλήγωσε την καρδιά τους δεν πρέπει να γίνει όπλο κάποιων για να πληγωθεί η εσωτερική σύμπνοια και η σταθερή πορεία της πατρίδας στο αύριο», ανέφερε, δεσμευόμενος για επιτάχυνση των παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών.
Οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδοΤο κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς με επικοινωνιακούς χειρισμούς, αλλά απαιτεί βαθιές πολιτικές τομές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αλλαγή ρητορικής και ενίσχυση της έμφασης στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προετοιμάζεται ανασχηματισμός, ο οποίος ενδέχεται να έχει σαρωτικά χαρακτηριστικά, με απομάκρυνση προσώπων που θεωρούνται αποκομμένα από τις κοινωνικές ανάγκες. Η πολιτική αυτή επιδιώκει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, απαντώντας στις πιέσεις που ασκούνται από τη διαρκώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Στην κυβερνητική παράταξη επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς τα πορίσματα των ειδικών εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) αναδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Οι εσωκομματικές εντάσεις οξύνονται από το γεγονός ότι, μέχρι και λίγες ημέρες πριν από το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε δημόσια για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον έντονων πολιτικών πιέσεων, με την αντιπολίτευση να ζητά λογοδοσία για την τραγωδία. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ και η επικείμενη Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αποτελούν σημεία πολιτικής σύγκρουσης. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η πραγματική πρόκληση δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την αυξανόμενη αποστασιοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας από την κυβέρνηση. Το στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να αποδείξει έμπρακτα ότι οι δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απλώς επικοινωνιακές τοποθετήσεις, αλλά συνοδεύονται από ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα μετασχηματίσουν τη δημόσια διοίκηση, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι κρίσιμοι, καθώς η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τον Κούγια; Ο άνθρωπος αυτός ήταν μια κάποια λύσις…
- Εικόνες καταστροφής από το κέντρο της Αθήνας - Δείτε τα μάρμαρα ξενοδοχείου που ξήλωσαν οι κουκουλοφόροι
- Βασίλης Καλογήρου: «Στη θέση του συνοδηγού δεν υπήρχε κανένας» – Επιμένει μάρτυρας για όσα κατέθεσε
- Η στιγμή που ο Ζελένσκι αποχωρεί άρον άρον από τον Λευκό Οίκο μετά την επίθεση Τραμπ - Δείτε βίντεο
- Δεν έχει πάτο το βαρέλι
- Πώς να ναυαγήσετε σε ζωντανή μετάδοση
- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ - «ΝΕΚΡΩΣΑΝ» ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ: Μεγαλειώδες ποτάμι οι απεργιακές συγκεντρώσεις: Ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του!
- Ο απίστευτος καυγάς Τραμπ, Ζελένσκι και Βανς μπροστά στις κάμερες – Βίντεο με τον έντονο διάλογο στον Λευκό Οίκο
- ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τα παζάρια για τη μοιρασιά της λείας ρίχνουν τις μάσκες και τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα
- Νέες δηλώσεις Τραμπ μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον Ζελένσκι -«Δεν φάνηκε να θέλει ειρήνη, χωρίς την υποστήριξή μας θα χάσει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Η δέσμευση Μητσοτάκη για αλλαγές
- Τέμπη, δύο χρόνια: Το συγκινητικό βίντεο από την Ισλανδία
- Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Το παρασκήνιο του καβγά και οι αντιδράσεις
- Πολλαπλά μηνύματα
- Το κόκκινο χαλί της Βουλής
- 220 προσαγωγές, 72 συλλήψεις για τα επεισόδια στο κέντρο
- Τραμπ – Ζελένσκι: Ναυάγησε η συμφωνία, αντιδράσεις για την ταπείνωση του Ουκρανού προέδρου
- Όταν οι μαϊμούδες θέλουν να παίξουν τένις… αλλά δεν έχουν ρακέτες!
- Τέμπη – Τσιτσιπάς: «Ήταν μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα μου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελληνική Καθαρά Δευτέρα στο Magenda
- Ρούμπιο: Ο Ζελένσκι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Τραμπ – «Φιάσκο» η συνάντηση
- Τζιν Χάκμαν: Νεκρός για 10 ημέρες ήταν ο ηθοποιός - Τι έδειξε η νεκροψία
- Το PKK κηρύσσει εκεχειρία με την Τουρκία μετά την έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
- Επεστράφησαν στον Τραμπ τα διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία είχε κατασχέσει σε έρευνά του το FBI στην οικία του Ρεπουμπλικάνου στο Μαρ- α- Λάγκο
- Οι 6 Έλληνες που κέρδισαν το πολυπόθητο Όσκαρ
- Ο Έλον Μασκ έγινε πατέρας για 14η φορά
- Το PKK ανακοίνωσε εκεχειρία με την Τουρκία – Εκεχειρία είχε ανακοινώσει και το 2013
- Όσκαρ 2025: Οι παράξενες ιδιορρυθμίες, τα ιστορικά ρεκόρ και οι πιθανοί νικητές
- PKK: Κηρύσσει εκεχειρία με την Τουρκία μετά την έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν