Η χρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

Μία νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να καταρρίψει τον μύθο της «πάντα ευεργετικής» ασπιρίνης. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 2.389 άτομα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, οι άνθρωποι που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη για πολλά χρόνια, όπως τα άτομα με καρδιακά προβλήματα, είναι πιθανό να αναπτύξουν μια μορφή τύφλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά φάνηκε πως έχουν διπλάσιο κίνδυνο για μία μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στον αμφιβληστροειδή του ματιού, αποκρύπτοντας λεπτομέρειες στο κέντρο του οπτικού

πεδίου ενός ασθενούς. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 9,3% των ασθενών που λάμβαναν ασπιρίνη ανέπτυξε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σε σύγκριση με το 3,7% των ασθενών που δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να σταματήσει κάποιος να χρησιμοποιεί την ασπιρίνη.

Υπενθυμίζεται πως η λήψη χαμηλών δόσεων ασπιρίνης κάθε ημέρα μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πως η ασπιρίνη μπορεί να «αποτρέψει» τον καρκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα