«Η χειρότερη φάση της κρίσης είναι πίσω μας»

Την εκτίμηση ότι η «εξομάλυνση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να καταστήσει μη αναγκαίο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων (ΟΜΤ) εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε ένα είδος σταθεροποίησης,

εξομάλυνσης και ίσως το ΟΜΤ να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. «Το OMT έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με αυτό, μόνο σε περίπτωση ανάγκης», σχολίασε.

Παράλληλα τόνισε ότι «η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους είναι πίσω μας», αν και αποσαφήνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι αδυναμίες έχουν αντιμετωπιστεί ή ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι ανέφελος, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική, επειδή κατά την εβδομάδα πριν από την απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ επικρατεί λεκτική πειθαρχία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Προβόπουλος σχολίασε ότι οι πιο σταθερές συνθήκες βοηθούν τη χώρα να κάνει «καλή πρόοδο» για την εκ νέου εξισορρόπηση της οικονομίας της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δύο διεθνείς διασώσεις.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2014 και ίσως νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία επιταχύνεται», σχολίασε συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά σημάδια, ακόμη και νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».

Για την λιτότητα είπε ότι ο ταχύς ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης είχε οδυνηρό κόστος και μεταφράσθηκε σε αύξηση της ανεργίας, σε χαμηλότερα εισοδήματα, σε χαμηλότερους μισθούς και σε αύξηση των φόρων. «Αλλά, δεδομένων των βαθιών αρχικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση», συμπλήρωσε.

Για την επιστροφή στην ανάπτυξη είπε το πόσο σύντομα αυτή θα έλθει θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το πόσο σύντομα στην Ευρώπη, ειδικά οι χώρες της περιφέρειας, θα είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα