Η ατμοσφαιρική ρύπανση «κουρεύει» 5,5 χρόνια ζωής στη νότια Κίνα

Σύμφωνα με έρευνα, που έβαλε στο «μικροσκόπιο» την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα σε σχέση με τις διάφορες περιοχές της, οι κάτοικοι του βορρά ζουν 5,5 χρόνια επιπλέον σε σχέση με τους κατοίκους του νότου λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έρευνα μελέτησε τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε 90 κινεζικές πόλεις από το 1981 έως το 2000 και τα συνέκρινε με τα στοιχεία για τη θνησιμότητα από το 1991 έως το 2000.

Οι ερευνητές παρατήρησαν

τις επιπτώσεις της καύσης άνθρακα στην ποιότητα του αέρα σε παλαιότερη εποχή και συνέκριναν δύο κατηγορίες ανθρώπων από τις δύο πλευρές του ποταμού Huai. Στη πλευρά η καύση ήταν εκτεταμένη, στην άλλη περιορισμένη. Στη βόρεια πλευρά τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ήταν δηλαδή 55% υψηλότερα σε σχέση με το νότο. Το προσδόκιμο ζωής ήταν 5,5 χρόνια χαμηλότερο στο βορά και η διαφορά αυτή αποδίδεται σε θανάτους που συνδέονται με το καρδιοαναπνευστικό.

Με βάση το μοντέλο αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν πως μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Κίνας τη δεκαετία του ’90 έχασαν συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τις ζωές τους.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα