Η απάτη της… “ηλεκτρικής σκούπας”

Εφεύρισκαν ανύπαρκτες οφειλές του Δήμου προς επιχειρηματίες, τους ενημέρωναν τηλεφωνικώς ότι «έχουν λαμβάνειν» και ζητούσαν τα στοιχεία και τους κωδικούς των πιστωτικών τους καρτών για να γίνει η… τοποθέτηση των χρημάτων. Αντί αυτού όμως, όλα δείχνουν ότι κατασκεύαζαν με τα στοιχεία που πληροφορούνταν κάρτες-κλώνους και ξεκινούσαν να αγοράζουν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές… σκούπες και άλλα είδη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένας από τους επιχειρηματίες, που έπεσαν θύματα τριών δραστών, που εντοπίστηκαν από την Αστυνομία, διαπίστωσε έντρομος ότι από τον τραπεζικό του λογαριασμό είχαν κάνει φτερά για

αγορές αξίας άνω των 9.000 ευρώ! Το ευτύχημα, ότι η υπόθεση εξαπάτησης εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών, για το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή. «Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία, πρωινές ώρες, άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπό και προσποιούμενος υπάλληλο Δήμου, με το πρόσχημα της εξόφλησης οφειλής του Δήμου προς την εταιρεία του, τον έπεισε να ακολουθήσει σύνδεσμο που του απέστειλε και να καταχωρίσει στοιχεία και κωδικούς της χρεωστικής του κάρτας. Ακολούθως, όπως διαπίστωσε, από τον τραπεζικό του λογαριασμό, με την κάρτα του, πραγματοποιήθηκαν εν αγνοία του 3 συναλλαγές-αγορές από κατάστημα στη Λαμία, συνολικού ύψους 9.799,46 ευρώ».

Τα κινητά και οι “σκούπες”

Η πορεία της έρευνας, που ξεκίνησε έφθασε και στα προϊόντα που αγόραζαν οι υπάλληλοι-«μαϊμού» του Δήμου και ήταν, όπως προαναφέρθηκε κινητά και ηλεκτρικές σκούπες! Πληροφορεί, συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ: «Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενες συναλλαγές αφορούσαν στην αγορά 19 προϊόντων (συσκευές κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικές σκούπες κ.ά.), ενώ από την περαιτέρω συνδυαστική έρευνα προέκυψαν τα στοιχεία των δραστών.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία άδεια συσκευασία κινητού τηλεφώνου και μία ηλεκτρική σκούπα, συσκευές που είχαν αγοραστεί με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας του παθόντα, ενώ επιπλέον, κατασχέθηκε από τον έναν δράστη και το κινητό τηλέφωνο που αντιστοιχούσε στην προαναφερόμενη άδεια συσκευασία». Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Λάρισας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι μαϊμού υπάλληλοι έχουν εξαπατήσει και πόσους άλλους επιχειρηματίες με τον ίδιο τρόπο.

Oι “υπάλληλοι” της περιφέρειας

Πριν από λίγο καιρό ήρθε στο φως άλλο κρούσμα απάτης, με τους επιτήδειους να παριστάνουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων! Οι δράστες, αφού έρχονταν σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους με θέμα κάποια οικονομική συναλλαγή, τους ζητούσαν να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό τους λογαριασμό. Το είχε γνωστοποιήσει η ίδια η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες.

Ελεγε η ανακοίνωση: «Σας ενημερώνουμε ότι κάποιοι επιτήδειοι επικοινώνησαν με πολίτες/επιχειρηματίες των Χανίων, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων, με θέμα κάποια οικονομική συναλλαγή μαζί τους, και τους ζήτησαν να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό τους λογαριασμό. Επειδή σε καμία των περιπτώσεων οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων δεν ζητούν ποτέ από τους πολίτες ή τους επιχειρηματίες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (με κανένα τρόπο, τηλέφωνο, e-mail ή link), εφιστούμε την προσοχή όλων. Σε κάθε περίπτωση, μην ενεργοποιείτε οποιαδήποτε σύνδεση που σας κοινοποιείται δήθεν από υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
… “ηλεκτρικής ”,… “ilektrikis ”