Η Αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική

Τον Απολογισμό δράσης της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα της Αντιπλημμυρικής Προστασίας ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνεδρίασης (15/01) του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στη σπουδαιότητα, τα αίτια και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος της Αντιπλημμυρικής Προστασίας, ανέλυσε το ρόλο, τους στόχους και τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής στην προσπάθειά της να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των 5 εκ. πολιτών της.

«Τα

αντιπλημμυρικά έργα είναι δύσκολα και μεγάλου κόστους. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι μία σύνθετη δραστηριότητα που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας σταθερής πολιτικής βούλησης. Ένα αντιπλημμυρικό έργο καθίσταται ουσιαστικό ανενεργό, εάν δεν αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου δικτύου με το οποίο να συνδέεται και στο πλαίσιο του οποίου να λειτουργεί. Στους στόχους της Περιφέρειας Αττικής κεφαλαιώδους σημασίας θέμα είναι η ύπαρξη ενός γενικότερου σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων, όχι μόνο αυτών που εκτελούνται ή προγραμματίζεται να εκτελεσθούν, αλλά και των υπαρχόντων σύγχρονων και μη, προκειμένου να σταματήσει η κατασπατάληση και να γίνει ορθολογική χρήση των ήδη πολύ περιορισμένων πόρων».

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής στην αντιπλημμυρική προστασία επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση:

-Όσον αφορά την πρόληψη, εκπονούνται μελέτες οριοθέτησης των σημαντικών υδατορεμάτων της Αττικής, με πολύ περιορισμένο κόστος, καθώς αφορούν μόνο μελέτη και όχι κατασκευή και είναι πολύ σημαντικές, με πολλαπλά και άμεσα οφέλη

-Όσον αφορά την αντιμετώπιση με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

Περαιώθηκαν εντός του 2012 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70 εκ. ευρώ,

Εκτελούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 135 εκ. ευρώ,

Δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται άμεσα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Σήμερα για εμάς είναι μια μέρα δικαίωσης για το σχεδιασμό που έγκαιρα είχαμε κάνει ήδη από το 2003 ως Νομαρχία Αθηνών, οπότε και είχαμε θέσει την αντιπλημμυρική θωράκιση ως πρώτη προτεραιότητα. Για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Αττικής επωμίζεται τις ευθύνες του Κεντρικού Κράτους και συνεχίζει να έχει ως πρώτη προτεραιότητά της την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των 5 εκ. πολιτών της».

Keywords
Τυχαία Θέματα