Η αντιφασιστική κουλτούρα στο χώρο του ποδοσφαίρου

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενεργοποίησε σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία ανοίγοντας μέτωπο κατά του φασισμού και των εκφραστών του. Σε τόσο μεγάλα ζητήματα το ποδόσφαιρο, ένα λαϊκό άθλημα με πολλά κοινωνικά ερείσματα, δεν θα μπορούσε να είναι απ' έξω. Στη χώρα μας, οργανωμένοι οπαδοί των περισσοτέρων ελληνικών ομάδων, πήραν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο φασισμό σηκώνοντας πανό κατά του φασισμού, στο ελληνικά γήπεδα.

Όμως το γεγονός ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφθασε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τα αθλητικά σωματεία της.

Μια περίπτωση εξ' αυτών είναι και η Ισπανική Ράγιο Βαγιεκάνο

που δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, είναι κουλτούρα, είναι ιδέα και έχει ιστορικά αντιταχθεί στο φασισμό προερχόμενη από μια χωρά που έζησε τη δικτατορία του Φράνκο και τον εμφύλιο.

Η Βαγιεκάνο, εδρεύει στο Βαγιέκας, μια εργατική περιοχή στα νοτιοδυτικά του κέντρου της Μαδρίτης. Είναι μια γειτονιά με έντονη ιστορία κοινωνικών αγώνων. Την ονόμασαν εύστοχα την «γειτονιά της αντίστασης» κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο.

Οι οπαδοί της ομάδας, γνωστοί ως Bukaneros, συμμετέχουν ενεργά σε αντικυβερνητικούς, εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες ενώ πολλές φορές έχουν φωνάξει στην κερκίδα τους συνθήματα εναντίον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και έχουν σηκώσει πανό με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μηνύματα.

Η δολοφονία του Φύσσα ενεργοποίησε του οπαδούς της Ράγιο Βαγιεκάνο που μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook κάλεσαν τον κόσμο σε συγκέντρωση στέλνοντας μηνύματα κατά του φασισμού. «Όλοι στον δρόμο για να μην μας πατήσουν ξανά», ανέφερε το μήνυμα, ενώ στην αφίσα έγραψαν: «Παύλος Φύσσας, ένας αντιφασίστας και καλλιτέχνης χιπ-χοπ “Killah P”, δολοφονήθηκε από ναζί της Χρυσής Αυγής. Καμία επίθεση, χωρίς απάντηση».

Ενδοοικογενειακός «πόλεμος»

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, μερίδα των Ολυμπιακών οπαδών άνοιξαν «πόλεμο» μεταξύ τους. Ο Φύσσας υπήρξε υποστηρικτής των «ερυθρόλευκων» και προξένησε εντύπωση πως ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των Πειραιωτών, ο Porto Leone δε θέλησε να πάρει θέση στη δολοφονία του.

Σύνδεσμος οπαδών του Ολυμπιακού από τα Εξάρχεια (με μικρή δυναμική) έθεσε το θέμα με ανακοίνωσή του που μεταξύ άλλων αναφέρει: «οι Ολυμπιακοί σύνδεσμοι...τσιμουδιά. Μια σιχαμερή ύπουλη τσιμουδιά. “No Politica” λέει..."Καταδικαστέα Πράξη ΕΝΟΣ ΜΕΛΟΥΣ της ΧΑ λέει...”Δεν είμαστε πολιτικό γραφείο” λέει... Κατα τα άλλα τις σημαίες των ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ σέρβων, τα πανό για τους Σέρβους ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, τα πανό για ο Κόσοβο (και ποιός το χέζει το Κόσοβο ρε νούμερα; Ούτε κατα που πέφτει δεν ξερετε!) μια χαρά τα σηκώνουνε στην 7. Και τις ελληνικές σημαίες... Λες και είμαστε η εθνική (ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ φωνάζανε κατι άλλοι αν δεν κάνω λάθος- εμείς ΜΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ φωνάζαμε). Εκεί πάει περίπατο το NO Politica.

ΞΕΦΤΙΛΕΣ! ε ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!!!!».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Porto Leone που σημείωνε μεταξύ άλλων: «Μάγκες, δεξιοί και αριστεροί το να δηλώσει ο σύνδεσμος την κομματική πλειοψηφία και το προς τα που έχει κλίση είναι τελείως εξω απο την κουλτούρα μας...ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ? Γιατί η ΘΥΡΑ 7 που μάθαμε, αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε ήταν ένας τόπος όπου δεξιοί και αριστεροί, εργάτες και αφεντικά γινόταν ένα. Ολα τα άλλα δεν είχαν σημασία...και έτσι πρέπει να είναι στο γήπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα