Η Premier League μας δείχνει το δρόμο…

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων για τους συλλόγους σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα αθλήματα, όμως το πρωτάθλημα στο οποίο δαπανώνται τα μεγαλύτερα ποσά για τη μεταφορά στις τηλεοπτικές οθόνες της ποδοσφαιρικής δράσης, είναι αυτό της Πρέμιερ Λιγκ, που είναι σίγουρα το κορυφαίο στον πλανήτη με διαφορά από το δεύτερο και σαν θέαμα αλλά και σε οργάνωση, και προβολή.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τη στιγμή που στο ελληνικό πρωτάθλημα, αυτό της Super League,

τα τηλεοπτικά έσοδα αποτελούν την βασική πηγή εσόδων, στην Αγγλία αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο έτσι δεν είναι καθώς έχουν αναπτύξει και πολλούς άλλους τρόπους για να έχουν έσοδα και να κρατούν «ζεστούς» κοντά σις ομάδες τους φιλάθλους.

Άσχετα πάντως με αυτό το γεγονός η Πρέμιερ Λιγκ είναι το πρωτάθλημα που συγκεντρώνει τα περισσότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και αυτά αντιστοιχούν σε ποσά δυσθεώρητα ακόμα και ως σκέψη όχι μόνο για το ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν αλλά και για άλλα πολύ δυνατά πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Η Πρέμιερ Λιγκ ανανεώνοντας πρόσφατα τη σχετική σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, πέτυχε αύξηση κατά 50% των εσόδων, δείχνοντας ότι η εμπορικότητα του ποδοσφαιρικού προϊόντως που προσφέρει αυξάνεται καθώς και τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα που θα συνεχίσουν αν έχουν τα δικαιώματα μέχρι το 2019, προσδοκούν με τη σειρά τους αύξηση εσόδων.

Όλα αυτά σε ένα προϊόν του οποίου η υπεραξία συνεχίζει να μεγαλώνει και που σίγουρα θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συμβεί κατ’ αναλογία και στη χώρα μας, εάν οι παράγοντες της Super League φρόντιζαν να προστατέψουν και να προβάλουν σωστά αυτό που έχουν στα χέρια τους.

Επιστρέφοντας στην Πρέμιερ Λιγκ θα αναφέρουμε τα στοιχεία για την πρόσφατη ανανέωση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα το Sky και το BT Sport θα συνεχίσουν να προβάλουν την αγωνιστική δράση της Πρέμιερ Λιγκ από το 2016 έως 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληρώνοντας το των 5,136 δισεκατομμυρίων Λιρών (6.906.939.214.631.52 ευρω), με το πρώτο να πληρώνει από αυτά ακριβώς 4,176 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι ομάδες τώρα θα βάζουν στα ταμεία τους κάθε χρόνο περίπου 1,7 δισεκατομμύρια Λίρες, με το δεδομένο ποσό που θα παίρνει κάθε ομάδα, ανεξάρτητα απο βαθμολογικούς και άλλους κανόνες που προσθέτουν σε αυτό, περίπου 42,8 εκατομμύρια Λίρες από τα 21,6 εκατομμύρια λίρες, που ήταν μέχρι τώρα, δηλαδή το διπλάσιο.

Όπως είναι γνωστό το υπόλοιπο ποσό του τηλεοπτικού συμβολαίου (50%) έχει να κάνει με την θέση που τερματίζει η κάθε ομάδα και από το πόσα παιχνίδια της θα μεταδίδονται ζωντανά με το μίνιμουμ να είναι τρία. Επίσης επιπλέον αυτού του ποσού υπάρχουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του εξωτερικού τα οποία θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο λίρες κάθε χρονιά και αυτό γιατί οι ομάδες και οι παράγοντες βάζουν ως προτεραιότητα τους την βελτίωση του πρωταθλήματος τους σε όλους τους τομείς, παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην τηλεόραση και τους φιλάθλους και η ανταπόδωση είναι τόσο μεγάλη που η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στην Πρέμιερ Λιγκ, θα μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα πάνω κάτω 150 εκατομμυρίων Λιρών ή 201. 721.355.57 Ευρω.

Σίγουρα, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση δυνατοτήτων και πρωταθλημάτων, όμως αναλογικά και το δικό μας ποδόσφαιρο έχει τη δυναμική για να μεγαλώσουν τα έσοδα και οι δυνατότητές του, εφόσον οι παράγοντες του αλλά και η πολιτεία το δουν ως ένα τομέα της οικονομίας που μπορεί αναμφίβολα να αναπτυχθεί, καθώς οι Έλληνες δεδομένα είναι φίλαθλοι, στηρίζοντας ουσιαστικά τώρα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, δύο τηλεοπτικές πλατφόρμες (NOVA και ΟΤΕ TV) σε ένα προϊόν που δεν είναι και το καλύτερο.

Εάν λοιπόν αποφασιστεί και εφαρμοστεί από ΕΠΟ, Super League και Πολιτεία ένα πρόγραμμα που θα καταπολεμά τη βία, την καχυποψία, θα βελτιώσει τις εγκαταστάσεις και την παροχή υπηρεσίων, θα θεσπίσει κανόνες που θα τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους, θα επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο ομάδων που είναι υγιείς οικονομικά, τότε και καλύτερο πρωτάθλημα θα έχουμε και καλύτεροι παίκτες θα έρχονται και οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στις κερκίδες με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα προϊόντα των ομάδων και περισσότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες θα υπάρξουν καθώς το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την ανάπτυξη ενός τομέα της ελληνικής οικονομίας που δεν έχει τύχει ποτέ και από καμία κυβέρνηση, της προσοχής που του αξίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα