Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Έμφαση στην Πολιτική Προστασία

Η κλιματική κρίση είναι ένα γεγονός, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό και στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας μεγάλα σε ένταση φυσικά φαινόμενα και κατά συνέπεια σοβαρές καταστροφές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία θέτουν ψηλά τον πήχη ως προς τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, είναι η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Λαμβάνοντας έγκαιρα τα ανωτέρω δεδομένα υπόψιν της, η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπό τον δήμαρχο

Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, από το 2014 ήδη, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη Διοίκηση, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα της Πολιτικής Προστασίας αναγνωρίζοντας τον νευραλγικό ρόλο που επιτελεί για την ασφάλεια και τη θωράκιση της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίσεις, κινδύνους και κάθε τι που μπορεί να πλήξει και να διαταράξει με διάφορους τρόπους την ορθή λειτουργία της πόλης.

Επένδυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμος επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ειδικά πολυμορφικά οχήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πυροσβεστικά, απορροφητικό, αλλά και ως εκχιονιστικά – αποπαγωτικά, καθώς και σε νέα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Παράλληλα, στελέχωσε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού 20 ατόμων, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης δεν έχει εποχή. Τα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα.

Συνοπτικά με αριθμούς ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει 35 μπάρες πολιτικής προστασίας, 42 δεξαμενές, εκ των οποίων οι 3 είναι ελικοπτέρων, 7 γεωτρήσεις, 36 κρουνούς, 16 πυροσβεστικά και διασωστικά οχήματα (8 οχήματα Πολιτικής Προστασίας, 5 οχήματα Εθελοντικών Ομάδων και 3 υδροφόρες του Δήμου με δυνατότητα μεταφοράς 70 τόνων νερού) πέραν του συνόλου των μηχανημάτων έργου και βαρέων οχημάτων του Δήμου, 56 άτομα προσωπικό το καλοκαίρι και 20 άτομα το χειμώνα, χωρίς να αναφερθούν τα μέλη των 3 Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου.

Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου

Τη φαρέτρα του Δήμου συμπληρώνει ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου με απομακρυσμένη δυνατότητα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια μία ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας τον Ιούλιο του 2022, ενάμιση μήνα μετά την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022 που εκδηλώθηκε στο Δήμο, αφού πρώτα αντλήθηκε όση περισσότερη πληροφορία γινόταν από το συμβάν, αξιολογήθηκαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία του Δήμου και διαπιστώθηκε ότι η ταχύτητα λήψης των πληροφοριών και η μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας τους είναι καθοριστικά στοιχεία για τη γρήγορη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε δύσκολης κατάστασης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχει δυνατότητα 24ωρης, 7 ημέρες την εβδομάδα εναέριας επιτήρησης του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους τομείς με συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), τα γνωστά drones. Το ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου είναι πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με προσωπικό, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 15 Ιουλίου 2022 και διαθέτει όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την απομακρυσμένη διαχείριση των μέσων πρόληψης και καταστολής καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, κρίσεων και κινδύνων.

Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Για την εφαρμογή της υπηρεσίας, το Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου έχει επανδρωθεί με τρία σύγχρονα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Οι τεχνολογικές δυνατότητες των ΣμηΕΑ που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος είναι πολλές και του παρέχουν μία σφαιρική κάλυψη ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε συμβάν. Διαθέτουν ευρυγώνιους φακούς, θερμικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας με αποστασιόμετρο λέιζερ και δυνατότητα λήψης μέρα και νύχτα και καταγραφής και μετάδοσης βίντεο και εικόνας με σταθερή μετάδοση σε πολύπλοκα και απομακρυσμένα περιβάλλοντα εργασίας με σημαντικότερο τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων.

Διαθέτουν μεγάφωνο για τις περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο τόσο για την απομάκρυνση υπόπτων από δασικές περιοχές, όσο και για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο μέγιστος χρόνος αυτόνομης πτήσης φτάνει τα 90 λεπτά, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή μπαταρίας από την ώρα προσγείωσης του ΣμηΕΑ στη βάση του έως την απογείωσή του ανέρχεται στα δύο λεπτά συνολικού χρόνου. Τα ΣμηΕΑ προσεγγίζουν τάχιστα στο συμβάν λόγω της ικανότητάς τους να αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 60χλμ/ώρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των drones

Επίσης, έχουν ικανότητα απομακρυσμένης πλοήγησης μέσω οργάνων με πτητική δυνατότητα συνολικής εμβέλειας άνω των 6 χιλιομέτρων από τη βάση τους. Έχουν πτητική ικανότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ικανότητα πτήσης ακόμα και στα 8 μποφόρ), καθώς και σε ακραίες θερμοκρασίες μεταξύ -20 έως 50 βαθμών Κελσίου. Διαθέτουν συστήματα ασφαλείας για αποφυγή ατυχημάτων από πτώση, καθώς έχουν ενσωματωμένο αλεξίπτωτο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια στον αέρα, διαθέτουν αισθητήρες διπλής όρασης και ειδικά συστήματα και στις έξι πλευρές των ΣμηΕΑ, παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις για τυχόν εισερχόμενα αεροσκάφη σε κοντινή απόσταση. Επίσης, διαθέτουν σύστημα transponder δηλαδή πομποδέκτη εντοπισμού θέσης στον αέρα, που τα καθιστά ορατά πλέον από τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας και τον πύργο ελέγχου, καθόσον η περιοχή δράσης τους βρίσκεται εντός της κλειστής ζώνης ελέγχου εναέριας κυκλοφορία αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για το πρώτο πλήρως αδειοδοτημένο σύστημα στη χώρα.

Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο

Στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου βρίσκονται εγκατεστημένα και σε πλήρη λειτουργία όλα τα ηλεκτρονικά μέσα παροχής χρήσιμων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και με εικόνα, όπως οθόνες προβολής σε πραγματικό χρόνο της πορείας των ΣμηΕΑ με δυνατότητα καταγραφής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οθόνη προβολής και διαχείρισης, μέσω ειδικού συστήματος τηλεματικής, όλου του στόλου οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας έχοντας εικόνα για την κίνηση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Οθόνη απεικόνισης των σημείων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι δεξαμενές πυρασφάλειας του Δήμου με ένδειξη, σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικών αισθητήρων, της στάθμης νερού. Οθόνη προβολής συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών και αποτύπωσης χαρτών με σημάνσεις ειδικών πληροφοριών εδάφους της περιοχής.

Εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δύο συγκροτήματα σταθερών θερμογραφικών ψηφιακών καμερών που είναι τοποθετημένες από το 2018 στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης και στη Δ.Ε. Βούλας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα πυρανίχνευσης με εντοπισμό καπνού ή φλόγας σε ακτίνα 1.500 έως 2.200 μέτρων. Οθόνη απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικών στοιχείων και δεδομένων.

Στόχος του Δήμου είναι ο άμεσος εντοπισμός του εκάστοτε συμβάντος σε πραγματικό χρόνο και με εικόνα υψηλής ανάλυσης και με δυνατότητα θερμικής κάμερας για την υφιστάμενη κατάσταση και η άμεση ενημέρωση των εμπλεκομένων με εικόνα και στα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος επέμβασης και να επιτευχθεί αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμβάντων. Όλοι γνωρίζουν ότι το κάθε λεπτό είναι πολύτιμο για την εξέλιξη μίας κατάστασης.

Ναυαγοσωστική υποβοήθηση

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα από τα τρία ΣμηΕΑ, διαθέτει ειδικό σύστημα ναυαγοσωστικής υποβοήθησης με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης έως 7 σωσιβίων. Η υπηρεσία τίθεται σε λειτουργία για περιπτώσεις που υπάρξει κλήση από τις λιμενικές αρχές και τους ναυαγοσώστες της περιοχής, συνδρομής στις έκτακτες καταστάσεις εντοπισμού και υποβοήθησης κολυμβητών, οι οποίοι έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα ρίψης σωσιβίου/ων προκειμένου να υπάρξει συνδρομή σε πρώτο χρόνο, στους κολυμβητές που βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι να φτάσουν τα αρμόδια σωστικά μέσα για τη διάσωσή τους.

Αποτροπή βανδαλισμών

 Άλλη μία εφαρμογή της υπηρεσίας στην καθημερινή λειτουργία της πόλης αφορά τα σχολεία, τις παιδικές χαρές και τα αθλητικά κέντρα και συγκεκριμένα την αποτροπή βανδαλισμών. Η υπηρεσία λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 με στοχευμένες εναέριες περιπολίες πάνω από τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου προκειμένου να αποτραπούν βανδαλισμοί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη παρουσία ατόμων εντός των σχολικών συγκροτημάτων μετά το τέλος λειτουργίας τους και κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, το Κέντρο Ελέγχου έχει τη δυνατότητα με το drone να φωτίσει με προβολέα τον χώρο και μέσω μεγάφωνου να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των εισβολέων και να ειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένη κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η επέκταση της εφαρμογής του συστήματος 24ωρης εναέριας επιτήρησης της πόλης και σε άλλους τομείς θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα συμβάλλει αισθητά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης εκτάκτων καταστάσεων, ακραίων φαινομένων, κινδύνων και κρίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Έμφαση, Πολιτική Προστασία,grigoris konstantellos, emfasi, politiki prostasia