Γου Λίεν-Τε – χειρουργική μάσκα: Το doodle της Google για τον εφευρέτη γιατρό

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Σινο-Μαλαισιανό επιδημιολόγου Δρ. Γου Λίεν-Τε, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 142 χρόνια. Ο Γου Λίεν-Τε θεωρείται ευρέως γνωστός στην επιστημονική κοινότητα καθώς εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου που θεωρείται πρόγονος

της ιατρικής μάσκας τύπου N95. Ο Wu Lien-teh γεννήθηκε σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ της Μαλαισίας και υπήρξε ο πρώτος μαθητής με κινεζική καταγωγή με μεταπτυχιακό από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επιπλέον, υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής στο Ιατρικό Κολέγιο Imperial Army της Κίνας το 1908, δηλαδή σε μία χρονική περίοδο που μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση όρισε στον Γου να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανούκλα που εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα.

Γου Λίεν-Τε – χειρουργική μάσκα

Για την καταπολέμηση της πανούκλας, ο επιστήμονας δημιούργησε μια ειδική χειρουργική μάσκα από βαμβάκι και γάζα και προσθέτοντας στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Ο Γου πρότεινε στους ανθρώπους να φορούν τη μάσκα που δημιούργησε  και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, αλλά και τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης.

Γου Λίεν-Τε: Αντιμετώπιση της πανδημίας

Η προσπάθεια του Γου συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έμεινε στην ιστορία ως μαντζουριανή πανούκλα, και θέριζε έως τον Απρίλιο του 1911. Δηλαδή αντιμετωπίστηκε μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που ο επιδημιολόγος ανέλαβε να διερευνήσει την εξάπλωση της νόσου.  Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την Κινεζική Ιατρική Ένωση, την μεγαλύτερη και αρχαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση στην Κίνα.

Το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός -και άτομο κινέζικης καταγωγής- υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής σχετικά με το έργο του αναφορικά με τον έλεγχο της πνευμονικής πανώλης. Η Google επέλεξε να τιμήσει την μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται για περισσότερο από έναν χρόνο αντιμέτωπος με την πανδημία του κορονοϊού. Η εφεύρεση του, δηλαδή η μάσκα που φιλτράρει τον αέρα που εισπνέει το άτομο είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Γου Λίεν-Τε – χειρουργική μάσκα: ΒίντεοΔείτε ακόμη:Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει την επιστροφή του στα social media«Επιστρέφουμε στη ζωή»: Το Ισραήλ “βάζει τα γυαλιά” σε όλους, ανασαίνουν ξανά οι πολίτες«Οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δεν σεβαστούν την Τουρκία»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γου Λίεν-Τε –, Google,gou lien-te –, Google