Γιούνκερ: Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει ανέγγιχτο

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε, πως «το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει ‘’ανέγγιχτο’’».

Άλλωστε, όπως προσθέτει ο ίδιος, στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της

ζώνης του κοινού νομίσματος».

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, απαντώντας πως «αυτό θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αύριο, Πέμπτη».

Εξάλλου, «στη σύνοδο θα γίνει ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, όπου, η ύφεση είναι βαθύτερη, από ό, τι νομίζαμε».

Συγχρόνως, απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι «η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και βέβαια δεν πρόκειται να σερβίρουμε στις χρηματαγορές νέες περιπτώσεις».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε «να γίνουν πολλά επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων, με τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης, μιας Δημοσιονομικής Ένωσης και μιας Οικονομικής Ένωσης», ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, μιας θέσης της ΕΕ τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όπως επισήμανε, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ενώ θεωρεί πως «η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένα κράτος».

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα