Γιούνκερ: Η κυπριακή λύση δεν αποτελεί πρότυπο

Δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αντίθεση με τον νυν επικεφαλής, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης», ανέφερε

μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν αποτελεί πρότυπο. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε «μια ειδική περίπτωση» και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη.

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου». «Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα