Γιατί το κράτος δεν εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα

Αν και λεφτά υπάρχουν, το Δημόσιο συνεχίζει να εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες με ρυθμούς χελώνας είτε λόγω της αδυναμίας των υπουργών να ανταποκριθούν στους γρήγορους ρυθμούς που απαιτεί η νέα πραγματικότητα, είτε λόγω γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αν και τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Δεκεμβρίου άγγιζαν τα 5,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο είχε αποπληρώσει μόλις 1,003 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το

δημοσίευμα, οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται αυτή η αδυναμία στο να φθάσουν στην αγορά τα οφειλόμενα από το Δημόσιο, αποδίδεται σε τρεις παράγοντες:

1. Πολιτικό σύστημα. Στο υπουργείο Οικονομικών καταφθάνουν αιτήματα από υπουργούς για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς όμως να παρατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία προβλέπονται στα Μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί γι’ αυτό τον σκοπό. Στα αιτήματα αναφέρεται η ανάγκη για πίστωση ενός «χ» ποσού, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για το ποιες οφειλές αφορούν, πότε θα αποπληρωθούν κ.λπ.

Πρόκειται για μία τακτική που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος, κατά την οποία πολλοί υπουργοί ζητούσαν από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών επιπλέον κονδύλια για την κάλυψη υποχρεώσεών τους. Πλέον, αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, ο έλεγχος ασφυκτικός και η οποιαδήποτε απόκλιση θα «πληρώνεται» από νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι τέτοια αιτήματα δεν γίνονται δεκτά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών.

2. Γραφειοκρατία. Από την έγκριση ενός αιτήματος, μέχρι την πληρωμή της αντίστοιχης οφειλής, αποδεικνύεται ότι είναι μακρύς ο δρόμος. Στην πλειοψηφία τους, τα υπουργεία δεν έχουν ακόμα καταφέρει να «στήσουν» τους μηχανισμούς εκείνους που θα διοχετεύουν με ταχύτητα τα κεφάλαια στους εποπτευόμενους φορείς. Οι μηχανισμοί των υπουργείων ακόμα βρίσκονται σε στάδιο εκπαίδευσης, καθώς το νέο αυτό σύστημα αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Από την άλλη, διάφοροι φορείς αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα τόσο λόγω έλλειψης και προσωπικού, όσο και επειδή δεν έχουν φροντίσει να ολοκληρώσουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των οφειλών τους. Δηλαδή, να συμβαδίσουν με τους συνολικούς στόχους αποπληρωμής χρεών ανά τρίμηνο.

3. Εφορίες. Η κατάσταση είναι απογοητευτική έως και τραγική. Τα αιτήματα για επιστροφές ΦΠΑ είναι χιλιάδες, αλλά αυτά σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν στοιβαγμένα σε διάφορα γραφεία. Το πρόβλημα με τις επιστροφές φόρων που δεν πραγματοποιούνται δεν είναι μονοδιάστατο, αλλά οφείλεται:

- Στους εφόρους που στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους των εσόδων, δεν υπογράφουν αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ.

- Στην κωλυσιεργία των υπαλλήλων, που ενώ έχουν υπογραφεί τα αιτήματα αυτά δεν προωθούνται στο ΓΛΚ ώστε να αποδεσμευτούν οι πιστώσεις.

- Στην πίεση για αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθ

Keywords
Τυχαία Θέματα