Γιατί η ΤτΕ δεν έχει δώσει τα στοιχεία της Black Rock;

Οι ελληνικές τράπεζες πλήρωσαν την Black Rock αλλά δεν έμαθαν ακόμη τι βρήκε ο έλεγχος. Ως γνωστόν, τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών που διεξήγαγε επί οκτώ περίπου μήνες στην Αθήνα η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία

Black Rock. Η εταιρεία προσελήφθη από την Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο τον έλεγχο των δανείων κα με κριτήριο την εμπειρία της Black Rock από αντίστοιχο έλεγχο που είχε διενεργηθεί σε έξι ιρλανδικές τράπεζες.

Το κόστος του ελέγχου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ και το κατέβαλαν εξ ολοκλήρου οι ίδιες οι τράπεζες που ελέγχθηκαν. Τα αποτελέσματα του ελέγχου παραδόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία και παρήγγειλε τον έλεγχο. Στους οκτώ μήνες που παρέμεινε η Black Rock στην Αθήνα, απασχόλησε στρατιά δικών της ελεγκτών αλλά και εξωτερικών συνεργατών, ελεγκτικών οίκων που έχουν παρουσία και δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Ernest Young.

Στόχος του διαγνωστικού ελέγχου ήταν διερεύνηση και η αξιολόγηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών και η «διάγνωση» των πιθανών επισφαλειών που θα προκύψουν σε βάθος τριετίας λαμβανομένης υπόψη της κρίσης, ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει μία κατά το δυνατόν ασφαλέστερη εκτίμηση για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν στο διάστημα αυτό προκειμένου οι τράπεζες να διατηρούν τους αναγκαίους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει και έχει λάβει από τις ίδιες τις τράπεζες τα business plan που εκπόνησαν με περιεχόμενο το στρατηγικό τους σχεδιασμό για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να καλύψουν μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ενώ περιλαμβάνει επίσης τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την πορεία των εργασιών και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Με βάση τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Black Rock, τα business Plan των τραπεζών και τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργεί στο πλαίσιο της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος, θα υπολογίσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κάθε τράπεζας, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους με τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σήμερα, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Black Rock και 4-5 μήνες μετά την διαδικασία ολοκλήρωσης των business plan, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης μεταξύ επόπτη και εποπτευόμενων δηλαδή μεταξύ ΤτΕ και τραπεζών, οι εποπτικές αρχές σιωπούν σχετικά με το φλέγον θέμα των κεφαλαίων που λείπουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τις τελευταίες ημέρες, είδαν το φως δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στις εποπτικές αρχές, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «ανεπίκαιρο» πλέον τον έλεγχο της Black Rock, με επιχείρημα ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 που ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα, η ύφεση έχει βαθύνει και οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί. Ωστόσο η διαγνωστική δουλειά της Black Rock περιλαμβάνει δύο εκδοχές: Μία πιο

Keywords
Τυχαία Θέματα