Για τρίτη ημέρα καίγεται η Θάσος-Κάηκαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για τρίτη συνεχόμενη η μέρα καίγεται το νησί της Θάσου , με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα χιλιάδες στρέμματα δασική έκτασης αλλά και σπίτια όπως και τουριστικές υποδομές. Η κρισιμότητα της κατάστασης ανάγκασε και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει πρόγραμμά του και αντί να μεταβεί στην Κεφαλλονιά βρεθεί σήμερα το πρωί στην Θάσο.

Αντίξοες οι καιρικές συνθήκες

Οι

εναέριες επιχειρήσεις που είχαν σταματήσει εχθές το βράδυ ξεκίνησαν πάλι σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά ρευστή καθώς τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους καθιστούν την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων εξαιρετικά δυσχερή.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στο νησί περίπου 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Το βασικό πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς ανά πάσα στιγμή κάποιο μέτωπο που θεωρείται ελεγχόμενο μπορεί να μεταβληθεί σε ανεξέλεγκτο.

Άλλωστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους κατοίκους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με πιο ενδεικτική την περίπτωση του χωριού Ραχώνι όπου το πρωί της Κυριακής οι φλόγες το πλησίασαν απειλητικά, αλλά οι συνδυασμένες προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ωστόσο ήδη έχουν καεί αρκετά σπίτια στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού στους οικισμούς Μικρό Καζαβίτι και Μεγάλο Καζαβίτι, ενώ σημαντικές καταστροφές έχουν υποστεί τουριστικές μονάδες στις περιοχές Θυμωνία και Αλυκή.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Χατζηεμμανουήλ σε δηλώσεις του επεσήμανε η κατάσταση την Κυριακή είχε βελτιωθεί σε σχέση με το Σάββατο αν και απέφυγε να κάνει σαφείς εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το νησί. Ενώ αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δήλωσε πως θα προτείνει στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αυτή να αναβληθεί, για μία ή δύο ημέρες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με κ. Χατζηεμμανουήλ.

Το άρθρο Για τρίτη ημέρα καίγεται η Θάσος-Κάηκαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα