Για μία «ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση» μίλησαν οι Ραχόι και Ρομπέι

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, είχε σήμερα (Τετάρτη) ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την «ιδιαίτερα επείγουσα» ανάγκη δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Οι προϋποθέσεις για την τραπεζική ενοποίηση, πρωτίστως η δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για το χρηματοπιστωτικό κλάδο, αποτελούν προϋπόθεση για τη μελλοντική «μεταφορά» των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δανειστεί η Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών

τραπεζών από το δημόσιο χρέος της χώρας στα ίδια τα ιδρύματα.

Παράλληλα, ο κ. Ραχόι σημείωσε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε αποτυχία για την Ευρώπη, ωστόσο υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ της Ισπανίας και της Ελλάδας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις διαρκείας μεταξύ της Μαδρίτης και των εταίρων της στη νομισματική ένωση με ζητούμενο για την παροχή βοήθειας απέναντι στο υπέρογκο κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας ότι προτίθεται να ζητήσει έκτακτη βοήθεια 5,02 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα