Γερμανικά ΜΜΕ: Άδεια ταμεία και παραίτηση Τσακαλώτου

Συνεχή είναι τα ρεπορτάζ στη Γερμανία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας και των θεσμών αλλά και για τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα.

Η Handelsblatt γράφει ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015 καθώς τα χρήματα τελειώνουν, ενώ η Bild υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποφασίσει να πάρει το καπελάκι του και να αποχωρήσει.

Φεύγει (;) ο Τσακαλώτος

«Tην ώρα που η χώρα ξεμένει από χρήματα, η πολιτική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

απειλεί με παραίτηση» επισημαίνεται στο άρθρο ενώ και το Ntv θέτει το ερώτημα σχετικά με την αποχώρηση του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει ίσως σύντομα να ψάχνει για έναν νέο υπουργό Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Tσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί».

Déjà-vu για τον Έλληνα πρωθυπουργό

«Ο Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει. Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως αυτή τη φορά δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε με τα πολλά σχέδια. Και οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις ημερομηνίες της αξιολόγησης και το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν».

Πικρό χάπι

Από τη πλευρά της η Tagesspiegel του Βερολίνου τονίζει: «Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα».

Δημοψήφισμα ή εκλογές;

Σε πιθανές ραγδαίες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αναφέρεται η Kölner Stadt-Anzeiger: «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εάν η πλειοψηφία βρίσκεται σε κίνδυνο; Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την τάση να ‘βραχυκυκλώνει’ όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα.Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ή να καταφύγει σε νέες εκλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα