Γεωμαγνητική καταιγίδα τι είναι: Το σπάνιο φαινόμενο που έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπά εδώ και λίγες ώρες τη Γη προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού, αν και μέχρι στιγμής το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά στις περισσότερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, όπως ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία

Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5, όπως ανακοίνωσε το National Oceanic and Atmospheric.

Edinburgh feels like a different planet tonight

Incredible #aurora pic.twitter.com/iHOQIyThKm

Jacob Anderson (@itwasjacob) May 10, 2024

Probably, one of the most beautiful Aurora Borealis.#aurora #solarstorm #NorthernLightspic.twitter.com/pULeqr7gH1

— Travolax | Travel & Destinations (@travolax) May 11, 2024

Ωστόσο, η γεωμαγνητική καταιγίδα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας με μοναδικές εικόνες τόσες σε χώρες της Ευρώπης, όσο και στις ΗΠΑ με τους χρήστες του διαδικτύου να μοιράζονται τα σχετικά στιγμιότυπα που απαθανάτισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ok…. Did not expect this tonight. Colour me stunned.

Even better was someone playing “in the air tonight” really loudly. “I’ve been waiting for this moment, all my life…”#aurora #solarstorm #NorthernLights #skinnerskitchen pic.twitter.com/n7tVnSHFHe

— Tippers (@talktotippers) May 10, 2024

Μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες του Πολικού ή Βόρειου Σέλας (Aurora Borealis) από τις ΗΠΑ προέρχονται από το Nate deLabry στη λίμνη Sebago του Μέιν.

Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό επίσης στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Φλόριντα.

Off the chart awe & wonder here. All around us #Aurora #Sgeppey pic.twitter.com/x4TlDpuTlO

— Dr Paula Owens FRGS (@Primageographer) May 10, 2024

Ακόμη και νότιες περιοχές όπως η κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μέριλαντ είχαν την ευκαιρία να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο.

QUE LINDO! Aurora Boreal sendo vista AGORA em várias partes do planeta. pic.twitter.com/ZpfolEbe1R

— UpdateCharts (@updatecharts) May 11, 2024

Menomonie Wisconsin #aurora pic.twitter.com/HiCQWY1n0f

— NorthernWisconsinWX (@xtremewxzy) May 11, 2024

Crazy coronas at Pointe Aux Barques Lighthouse near Port Hope, MI #aurora #Auroraborealis #NorthernLights #puremichigan #miwx pic.twitter.com/jlbvrW6CPf

— Isaac Polanski (@miwx97) May 11, 2024

Το Σέλας εμφανίστηκε και στα μακρινά βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας αλλά και σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελβετία.

Τι είναι όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο, και πρέπει να ανησυχούμε για τον αντίκτυπό του στην καθημερινότητά μας; Όπως αναφέρει η NOAA, οι καταιγίδες αυτές προέρχονται από ηλιακές εκλάμψεις, που με τη σειρά τους, είναι εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από την επιφάνεια του ήλιου, το ηλιακό στέμμα. Δεδομένου του ότι η συγκεκριμένες εκλάμψεις είναι κατηγορίας επικινδυνότητας G4 (σοβαρή), θα μπορούσαν να απανθρακώσουν την επιφάνεια οποιουδήποτε πλανήτη με τον οποίο συγκρούονται. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη Γη.

Αυτό διότι τον πλανήτη μας προστατεύει το ισχυρό μαγνητικό του πεδίο και η ατμόσφαιρα, και έτσι οι εκλάμψεις αυτές δεν μπορούν να μας βλάψουν άμεσα. Μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, που επηρεάζουν υποδομές όπως τα δορυφορικά συστήματα, οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Ακόμα, μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας σε μήκη πολύ πιο κοντά στον Ισημερινό, με τη NOAA να εκτιμά πως τα «βόρεια φώτα» μπορούν να γίνουν ορατά μέχρι και στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα