Γενική επιστράτευση με συνεχείς «λιποταξίες» στην Κριμαία

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, εν μέσω συνεχών προσχωρήσεων ουκρανών στρατιωτών στις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, κήρυξε γενική επιστράτευση στην περιοχή και αποστέλλει τα χαρτιά επιστράτευσης στους πολίτες, προσπαθώντας κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν.

Το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική στρατιωτική επίθεση» και κάνει

ότι μπορεί προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία, ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν στις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία. Παράλληλα πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.

Την ίδια ώρα, υπό πολιορκία τελεί βάση Ουκρανών πεζοναυτών στην πόλη Θεοδοσία της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ομάδα 150 ενόπλων, που δε φέρουν διακριτικά, έχουν περικυκλώσει τη βάση και έχουν δώσει διορία για εκκένωση μέχρι το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των νόμιμων ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.

«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο πρακτορείο η υπηρεσία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα