Γενικευμένη αναταραχή

-Όλα στον αέρα λόγω της αποτυχίας των προγραμμάτων λιτότητας

-Κλονίζονται η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με τα κράτη-μέλη το ένα μετά το άλλο να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο της περιοριστικής πολιτικής, της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Του Γιάννη Αποστόλου

Η Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές, αναθεωρώντας παράλληλα αρνητικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας.

Προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, αντί ανάπτυξης 0,3% και 1% αντίστοιχα σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση.

«Πιστεύουμε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, που προβλέπουμε πλέον, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις μας. Παράλληλα, διαβλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα. Συνεπώς, πιστεύουμε πως υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι περαιτέρω αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης»,αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοινωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Σε άρθρο του στους Financial Times, το οποίο αναδημοσιεύει το euro2day, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο UNED και επικεφαλής του γραφείου του European Council of Foreign Relations στη Μαδρίτη Χοσέ Ιγκνάσιο Τορεμπλάνκα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά από δύο χρόνια μεταρρυθμίσεων, οι Ισπανοί έχουν πλέον εξοικειωθεί με το τελετουργικό της θανάσιμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εγκωμιάζουν κάθε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που υιοθετείται και μας χτυπούν φιλικά την πλάτη. Αργότερα, όταν η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία εκτοξεύεται και τα premium κινδύνου επιμένουν ανοδικά, επιβάλλεται στους Ισπανούς ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. Σε όσους αναρωτιούνται εάν η στρατηγική αυτή ισοδυναμεί με αυτοπροκαλούμενη ύφεση, η απάντηση είναι να μην ανησυχούν, να κάνουν υπομονή και να περιμένουν να δουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Με λίγα λόγια, αυτό που ζητείται από τους Ισπανούς είναι να αντικαταστήσουν την πολιτική και την οικονομική ανάλυση με το ρητό «πίστευε (τη λιτότητα) και μη ερεύνα».

Όλοι πλέον κατάλαβαν

Τόσο οι πολίτες, όσο και η ελίτ της Ευρώπης φαίνεται πως αισθάνονται πλέον την ανάγκη να σταματήσει αυτή η ανοησία. Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης και η νίκη του Francois Hollande στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: σε μία εξέγερση εναντίον της λιτότητας.

Νέα πίεση δέχεται εντωμεταξύ η κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της Ολλανδίας από τον οίκο Fitch -είχε προηγηθεί ανάλογη προειδοποίηση της Moody's- λόγω της αμφιβολίας ότι μπορεί να μειώσει το ελλείμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ φέτος. Η Fitch προβλέπει ότι το ολλανδικό έλλειμμα θα φθάσει στo τέλος του χρόνου στο 4,5% του ΑΕΠ και προσθέτει

Keywords
Τυχαία Θέματα