Γαλλία: Συλλήψεις ατόμων που στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες για τζιχάντ στη Συρία

Συλλήψεις έγιναν χθες στη Γαλλία από την αστυνομία η οποία έθεσε υπό κράτηση έξι πρόσωπα, που φέρονται να συμμετείχαν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών για να συμμετάσχουν στον ιερό πόλεμο στη Συρία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε δύο περιοχές ενός προαστίου της Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία,

στο πλαίσιο μιας έρευνας που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Οι συλληφθέντες «φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στην στρατολόγηση και την αναχώρηση τους τελευταίους μήνες πολλών νεαρών γυναικών προς τη Συρία», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε ανακοίνωσή του.

Δύο ανήλικοι, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι που φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Συρία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, είναι μεταξύ των έξι συλληφθέντων που έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ δύο αδέλφια, ένας άνδρας και μία γυναίκα 34 ετών, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, καθώς φέρονται να στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες για να συμμετάσχουν στη Τζιχάντ.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να ενισχύσει το αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης.

Το βασικό μέτρο του νομοσχεδίου, που είναι να εμποδίζονται οι νεαροί Γάλλοι να ταξιδεύουν στη Συρία, κυρίως την επιβολή μιας διοικητικής απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την κατάσχεση του διαβατηρίου και της ταυτότητάς τους, εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περίπου 930 Γάλλοι φέρονται να έχουν μεταβεί ή να επιθυμούν να μεταβούν στη Συρία και το Ιράκ, εκ των οποίων 350 βρίσκονται στην περιοχή, 180 έχουν επιστρέψει από τη Συρία, 170 βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα εκεί και 230 που επιθυμούν να φύγουν, αριθμός που σημείωσε «αύξηση 74% σε διάστημα οκτώ μηνών». Περίπου το 20% εξ αυτών είναι γυναίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα