Γαλλία επίθεση: Νεκρός ένας καθηγητής

Επίθεση σημειώθηκε σε λύκειο στην πόλη Αράς, στη βόρεια Γαλλία κατά την οποία δολοφονήθηκε με μαχαίρι ένας καθηγητής και τραυματίστηκε σοβαρά ένας δεύτερος, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Στο σημείο μεταβαίνουν τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όσο και οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και γαλλικά ΜΜΕ, υπάρχουν

ακόμα πολλοί τραυματίες, ενώ δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο δράστης, πιθανώς πρώην μαθητής στο σχολείο, φώναζε στα αραβικά “Αλλαχού Ακμπάρ”, “ο θεός είναι μεγάλος”. Αυτό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει τη στιγμή που ο δράστης μαχαιρώνει τον άνθρωπο που προσπαθεί να τον εμποδίσει να εισέλθει στο σχολείο. Πληροφορίες λένε ότι ο νεκρός καθηγητής είναι δάσκαλος Γαλλικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, έκανε ανάρτηση σύμφωνα με την οποία η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη του δράστη. Ο δράστης, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, είχε Fiche S, δηλαδή είχε επισημανθεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των εξτρεμιστικών του απόψεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης είναι ένας 20χρονος τσετσενικής καταγωγής με μητρώο για εξτρεμισμό, Fiche S όπως ονομάζεται στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι είχε εντοπιστεί ότι είναι άτομο που εκφράζει εξτρεμιστικές απόψεις και θεωρείται ριζοσπαστικοποιημένο και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν προχωρήσει σε επισήμανσή του καθώς θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μαζί με τον δράστη της φονικής επίθεσης έχει συλληφθεί και ο αδελφός του. Η επίθεση σημειώθηκε στο λύκειο lycée Gambetta της πόλης. Όλα τα σχολικά συγκροτήματα στην πόλης Αράς έχουν αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Σε βίντεο που αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την επίθεση στα κοινωνικά δίκτυα, βλέπουμε την αυλή του σχολείου με τον δράστη και άλλα πρόσωπα να προσπαθούν να τον αφοπλίσουν.

Κοινά χαρακτηριστικά με τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμιουέλ Πατί το 2020

Όπως υπογραμμίζουν Γάλλοι δημοσιογράφοι, η επίθεση που έχει κοινά χαρακτηριστικά με την δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμιουέλ Πατί πριν από τρία χρόνια σε λύκειο των Βερσαλιών, συμπίπτει σχεδόν ακριβώς με την τραγική επέτειο. Η διαφορά είναι μόλις 3 ημέρες. Η δολοφονία του Σαμιουέλ Πατί είχε γίνει στις 16 Οκτωβρίου 2020, όταν ένας 20χρονος Τσετσένος τον είχε πλησιάσει σε δρόμο έξω από το Γυμνάσιο όπου δίδασκε και τον είχε αποκεφαλίσει. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Νεκρός,gallia, nekros