Γαλλία – Τουρκία: Κυρίαρχο το ζήτημα κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Γαλλία – Τουρκία: “Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας” αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από

άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση. Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

“Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι”, είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων”.

“Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος”, σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν

Μία ακόμα τετ α τετ συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το τετ α τετ Μητσοτάκη-Mακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, με τους δύο ηγέτες να συζητούν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

Πέτσας: Συνομιλούμε με τους Γάλλους φίλους μας

“Έχουμε ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση και την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα αιχμής. Αυτό το τρίπτυχο έρχεται να συμπληρώσει τις δραστηριότητες που έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, τόνισε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Ερντογάν ζήτησε το λόγο για το γαλλικό αεροπλανοφόροΔείτε ακόμηΜισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και ΚύπροΚρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν την ΠέμπτηΝέο προπαγανδιστικό βίντεο μέσα από το Oruc Reis: “Δεν θα επιτραπούν εκφοβισμοί στην περιοχή”
Keywords
Τυχαία Θέματα