Γαμπρός Ερντογάν : Οι προγραμματισμένες εκκαθαρίσεις στον στρατό, επίσπευσαν το πραξικόπημα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, ώστε αυτές να εκκαθαριστούν από τα στελέχη που ήταν φίλα προσκείμενα του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν .

Το βραδινό τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ το βράδυ το πραξικοπήματος βρισκόταν μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν

και την κόρη του σε οικογενειακές διακοπές στην Μαρμαρίδα, όπου και πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις, σε πρώτη φάση από ένα τηλεφώνημα που έγινε από πολίτη στην Κωνσταντινούπολη που πληροφόρησε τον Ερντογάν για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν όπως υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας , στην αρχή δεν αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης. Αλλά όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Χουλουσί Ακάρ -καθώς ήταν όμηρος των πραξικοπηματίων- και αφού αργότερα πληροφορήθηκε από μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα τεκταινόμενα, κατανόησε πως δεν πρόκειται για μια ασήμαντη ενέργεια αλλά για κάτι εξαιρετικά σοβαρό.

Όπως αποκάλυψε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ήδη σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος η σύγκληση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας, με αντικείμενο την απομάκρυνση από το στράτευμα των αξιωματικών που διατηρούσαν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με τον γαμπρό του Ερντογάν, ήταν που οδήγησε μερίδα του στρατού στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, ως απάντηση δηλαδή, στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στην δομή του στρατού.

Άλλωστε σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μ. Αλμπαϊράκ στην απόπειρα πραξικοπήματος αν και συμμετείχε μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων, αυτό το ποσοστό αφορούσε κυρίως σε μεσαία και υψηλά στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Το άρθρο Γαμπρός Ερντογάν : Οι προγραμματισμένες εκκαθαρίσεις στον στρατό, επίσπευσαν το πραξικόπημα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα