Γ. Σγουρός: «Ανοίγει η κερκόπορτα για απολύσεις στο δημόσιο»

Άδικη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την οριζόντια διαθεσιμότητα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Οι δηλώσεις του  Περιφερειάρχη αναφέρονται στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), η οποία προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό: «ανοίγει στην ουσία η κερκόπορτα για απολύσεις στο Δημόσιο

Τομέα. Για ακόμη μια φορά το Κράτος, προχωρά χωρίς σχέδιο και χωρίς προγραμματισμό, σε σπασμωδικές κινήσεις. Η τυφλή και οριζόντια διαθεσιμότητα, συνολικά, υπαλλήλων μιας κατηγορίας, είναι και άδικη και αναποτελεσματική. Άδικη, γιατί γίνεται χωρίς καμία στοιχειώδη αξιολόγηση, και αναποτελεσματική, γιατί δεν θα έχει κανένα αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος.

Οι αιρετές Περιφέρειες, έχουν υποστεί περικοπές 60% στους πόρους τους, τα δύο τελευταία χρόνια. Αν είχε κάνει αντίστοιχες περικοπές και η Κεντρική Διοίκηση, δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να απολύονται άνθρωποι. Δυστυχώς, την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα κάποιων, θα την πληρώσουν εργαζόμενοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα.  Ακόμη και σε αυτό το οριακό σημείο που βρίσκεται η χώρα, το Κράτος λειτουργεί για μια ακόμη φορά με τη λογική της εύκολης λύσης. Αντί να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αντί να οργανώσει τη λειτουργία του οικονομικότερα, διώχνει ανθρώπους που θεωρεί ότι περισσεύουν.

Η συνεχιζόμενη μισθολογική και εργασιακή υποβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, επιφέρει αρνητικές επιδράσεις και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και οδηγεί τις Αιρετές Περιφέρειες σε ουσιαστική υποβάθμιση του ρόλου τους.

Αν η Κυβέρνηση θέλει, μπορεί να αξιολογήσει δομές και να μειώσει τη γραφειοκρατία, εξοικονομώντας πολύ περισσότερα, από ό,τι με την απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων.  Η αποψίλωση των υπηρεσιών μας από προσωπικό και η συνεχής μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το νέο θεσμό, που με τυμπανοκρουσίες θεσμοθετήθηκε, σε οριστικό μαρασμό και απαξίωση. Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα  συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα