Γ. Καμίνης: Απολογισμός 18μηνου έργου

Με τον τίτλο «18 ΜΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ–Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ», ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης προχώρησε σήμερα σε απολογισμό του έργου του στη δημοτική αρχή της Αθήνας. Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αγαπητοί Φίλοι, κυρίες και κύριοι. Είμαι εδώ σήμερα μπροστά σας για να θυμηθούμε τι κάναμε

18 μήνες για την Αθήνα.

Γιατί η πολύπλευρη κρίση επέβαλε στον Δήμο να αναπροσδιορίσει όχι μόνο τις προτεραιότητές του αλλά και να υπερβεί πολλές φορές τον ρόλο του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και τις νέες ανάγκες των πολιτών. Να αντιμετωπίσει επίσης, ασκώντας πίεση, με νέες ιδέες και προτάσεις, την έλλειψη κρατικών υποδομών και πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις καθημερινές κοινωνικές ανάγκες.
Οι πολίτες, όταν τους εξηγώ το βάθος και το εύρος των προβλημάτων, πολλές φορές μου λένε: «Γιατί δεν βγαίνεις να τα πεις, γιατί δεν βγαίνεις να τα καταγγείλεις. Γιατί δεν συγκρούεσαι δημοσίως;»
Απαντάω λοιπόν, ότι δεν είναι αυτός ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Γιατί πρέπει να έχεις τη δύναμη να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης. Γιατί πιστεύω στην συνεργασία των θεσμών και όχι στην σύγκρουσή τους. Γιατί, εν τέλει, δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο βρίσκεις λύση στα προβλήματα.
Βεβαίως, η ανοχή και η καλή διάθεση για συνεννόηση έχουν και τα όριά τους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση: η ανυπαρξία υποδομών αλλά και επεξεργασμένης πολιτικής στους τομείς της ασφάλειας και της πρόνοιας, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, δεν επιτρέπουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Κάποιοι λένε ότι είμαστε άτυχοι που η θητεία μας συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η χώρα. Διαφωνώ. Άτυχοι είναι όσοι σε καιρούς που το ποτάμι κατέβαζε μόνο νερό, δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δούνε μπροστά, να προβλέψουν και να δημιουργήσουν για την πόλη τις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές υποδομές που αυτή χρειαζόταν. Και επιδόθηκαν σε προκλητικές σπατάλες και διαχείριση με σκοπό το θεαθήναι.
Σήμερα, μολονότι το ποτάμι κατεβάζει μόνο πέτρες και ξύλα, εγώ τουλάχιστον, δεν νιώθω άτυχος. Νιώθω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία ο δήμος να διαδραματίσει τον θεσμικό του ρόλο ως κοινωνικός πυρήνας, ως κεντρικός συνεκτικός ιστός ολόκληρης της πόλης, ως μία μεγάλη ομπρέλα για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής για τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Ο δήμος που παραλάβαμε δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. Ούτε διοικητικά, ούτε οργανωτικά ούτε, κυρίως, οικονομικά. Απηρχαιωμένες δομές, διοικητικές στρεβλώσεις, αδιαφάνεια, σπατάλη, αδυναμία πρόβλεψης για αυτά που έρχονται, συνέτειναν στο να επικεντρώσουμε αυτούς τους 18 μήνες όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ξυπνήσουμε έναν αποκοιμισμένο –από τη σπατάλη και το λήθαργο του ένδοξου παρελθόν

Keywords
Τυχαία Θέματα