Φρένο της Άνω Γερμανικής Βουλής στη Μέρκελ

Εκκλήσεις για συναίνεση και έντονη αμηχανία επικρατούν στο Βερολίνο, μετά το προσωρινό μπλοκάρισμα της Bundesrat στην εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η απόφαση όπως αναφέρει το businessweek.com αποτελεί ακόμα έναν πονοκέφαλο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει τώρα ότι δυσκολεύεται να πείσει ακόμα και την ίδια της τη χώρα για το Σύμφωνο που φέρει την υπογραφή της και έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ και την επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη

της ΕΕ.

Ο νόμος, που ψηφίσθηκε τον Ιανουάριο, ρυθμίζει μεταξύ άλλων την διανομή της πληρωμής των πιθανών προστίμων ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και κρατίδια, σε περίπτωση αθέτησης του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία, τον έλεγχο της Άνω Βουλής έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους. Η Bundesrat θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε αποφασιστικής σημασίας συμφωνίες με τα ομόσπονδα κρατίδια και παρέπεμψε τον εφαρμοστικό νόμο στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης.

Μετά την έκδοση της απόφασης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς το «ευρωπαϊκό αίσθημα ευθύνης των κρατιδίων», προκειμένου «σύντομα να εξευρεθεί δυνατότητα συνεννόησης». Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, Στάνβισλαβ Τίλιχ, προειδοποίησε για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θέλουμε ιταλικές συνθήκες στη Γερμανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα