Φράχτες αλληλεγγύης – Γερμανία: Σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης προσφέρονται σε άστεγους

Φράχτες αλληλεγγύης – Γερμανία: Πάνω σε συρμάτινους φράχτες κρέμονται δεκάδες τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης για όσους τα χρειάζονται. Τρόφιμα, τσάι, τροφή για γάτες και σκύλους, αποσμητικά, είδη προσωπικής υγιεινής, αντισηπτικά, αλλά και ρούχα περιέχουν οι σακούλες που κρέμονται στους λεγόμενους «Φράχτες δώρων» (Gabenzaun) σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, από το Βερολίνο και το Ντόρτμουντ έως το Αμβούργο και τη Λειψία. Μαζί με όλα αυτά τα υλικά που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα άστεγων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη,

εκεί ανάμεσα υπάρχουν και αμέτρητα μηνύματα ελπίδας και συμπαράστασης από συμπολίτες τους, στους οποίους η ζωή φέρθηκε καλύτερα. «Φράχτες δώρων» ή αλλιώς «φράχτες αλληλεγγύης» που αποδεικνύουν ότι παρά την σκληρότητα της ζωής, υπάρχει ακόμη ελπίδα.

Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν την συγκινητική χειρονομία ανθρωπιάς, χωρίς να έχει καμία απολύτως σημασία το πόσες σακούλες με καλούδια θα κρεμάσει στο φράχτη. Ακόμη και η παραμικρή προσφορά μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να χαμογελάσει ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος εκεί έξω, καθώς θα περιπλανιέται στους δρόμους μόνος και με το στομάχι άδειο. Το να είσαι άστεγος, είναι από μόνο του πολύ σκληρό και ιδίως όταν το κρύο διαπερνάει το σώμα ή όταν η ζέστη είναι αφόρητη και δεν υπάρχει ούτε η πολυτέλεια(!) για ένα ποτήρι νερό, ένα μέρος να ακουμπήσεις και να κοιμηθείς χωρίς να φοβάσαι τι μπορεί να συμβεί κλείνοντας τα μάτια σου.

Ελλάδα: Μπουφάν και παλτό στα δέντρα της Έδεσσας

Τον περασμένο Δεκέμβριο μια ανάλογη συγκινητική δράση είχε πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα. Μπουφάν, πανωφόρια και ζακέτες για μικρούς και μεγάλους είχαν γεμίσει τα δέντρα της Έδεσσας στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης “Κανείς μόνος στο κρύο!” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καλλιτεχνών “Heart in the city” σε συνεργασία με τον δήμο Έδεσσας. Στόχος της όλης προσπάθειας, που έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ήταν να ντυθούν και να ζεσταθούν άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη και λόγω των οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να αγοράσουν ένα μπουφάν ή μια ζακέτα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, προκειμένου να περάσουν τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.

Η εμπειρία της περσινής προσπάθειας έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει από ορισμένους ανθρώπους να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, καθώς τα μπουφάν και οι ζακέτες που τοποθετήθηκαν στα δέντρα, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών που άφηναν στα παγκάκια του πάρκου σκούφους, γάντια και κάλτσες για όποιον ενδιαφέρεται. Πραγματικά δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν το μεγαλείο της ανθρωπιάς, όταν ο καθένας μας αποφασίζει να αφήσει στην άκρη τον εγωισμό και να αποδείξει ότι, ναι, υπάρχει ακόμη αγάπη για το συνάνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα