Φουντώνει το «κίνημα της πατάτας»

-Σε «έξαρση» βρίσκεται το «κίνημα της πατάτας», καθώς όλο και περισσότεροι δήμοι εντάσσονται στο πρόγραμμα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

-Για την ανάγκη πιο μόνιμων και όχι περιστασιακών λύσεων μιλά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Μνήμες μιας άλλης εποχής «ξύπνησαν» τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αθήνα. Οι κάτοικοί της έγιναν μάρτυρες σκηνών, που θύμιζαν τα χρόνια της κατοχής, όταν πλήθος κόσμου περίμενε

στην ουρά για να αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή πατάτες. Η πώληση έγινε στο πλαίσιο του «κινήματος της πατάτας», σύμφωνα με το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν κατευθείαν από τον παραγωγό χωρίς μεσάζοντες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής αγοράζει φθηνότερα το προϊόν. Η αρχή έγινε με την διανομή της πατάτας Νευροκοπίου για να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι και το λάδι.

Όσον αφορά στους δήμους της Αττικής, που δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθευτούν προϊόντα κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς, αυτοί είναι μέχρι στιγμής οι εξής: Αγία Παρασκευή, Αγία Βαρβάρα, Άλιμος, Βύρωνας, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Κερατσίνι, Κηφισιά, Κορωπί, Κορυδαλλός, Νέα Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, Νίκαια-Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Μαρκόπουλο, Παλλήνη, Περιστέρι και Πεύκη-Λυκόβρυση.

Δήμοι προστάτες των πολιτών και πολέμιοι των κερδοσκόπων

Ο δήμος Παλλήνης αποτελεί έναν από τους δήμους της Αττικής, που προωθεί τις πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες και έχει οργανώσει μέχρι στιγμής τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων πατάτας για τους δημότες του, που φτάνει τους 274 τόνους. Παράλληλα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος, η πρωτοβουλία αυτή του δήμου αναμένεται να επεκταθεί άμεσα και στο λάδι. «Το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια, που συνεχώς μεγαλώνει, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται. Οι άνθρωποι είναι σε αδιέξοδο και ως μια μορφή εξουσίας, που αποτελούμε ως δημοτική αρχή, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες», σημείωσε αρχικά ο δήμαρχος Παλλήνης. Απαντώντας στους επικριτές του «κινήματος της πατάτας», ο κ. Ζούτσος δηλώνει ότι «υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, καθώς οι πολίτες αφού πληρώσουν, παίρνουν από τους παραγωγούς το παραστατικό-απόδειξη πληρωμής, ο δήμος δε μεσολαβεί πουθενά και απλά οργανώνει τη διανομή, φέρνοντας σε επαφή παραγωγούς και καταναλωτές-δημότες». Καταλήγοντας, ο κ. Ζούτσος είπε πως «με αυτήν την πρωτοβουλία βγάλαμε από τη μέση αυτούς που αισχροκερδούσαν σε βάρος των καταναλωτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας τα εξής: «Προχωρούμε στην οργάνωση νέων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με άλλα προϊόντα (εκτός της πατάτας), τα οποία θα διατίθενται στον κόσμο με τιμές παραγωγού. Ο δήμος Κηφισιάς θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους παραγωγούς της επαρχίας και της παραμεθορίου, που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, να έρθουν στην

Keywords
Τυχαία Θέματα