Φουντώνει ο ρωσοτουρκικός «ψυχρός πόλεμος»–Ο Πούτιν στέλνει 12 μαχητικά στη Συρία-Στρατός Τουρκίας:Δεν γνωρίζαμε ότι το αεροπλάνο ήταν ρωσικό

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία προκαλώντας ανησυχία σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ακολούθησε χθες το βομβαρδισμένο τουρκικό κομβόι καθώς και οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Μόσχας να στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Συρία.

Τώρα, ρωσική εφημερίδα που επικαλείται στρατιωτική πηγή, αποκαλύπτει σήμερα ότι η Ρωσία εξετάζει το

ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον 10 με 12 μαχητικά αεροσκάφη στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία για να ενισχύσει την κάλυψή της.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλα τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται- θα καλύπτονται από τούδε και στο εξής από μαχητικά, καταδιωκτικά αεροσκάφη.

«Πλέον κάθε ένα από τα 24 ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύεται επιτακτικώς από ένα μαχητικό αεροσκάφος», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στη ρωσική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό το ρωσικό γενικό επιτελείο θα ενισχύσει με 10-12 καταδιωκτικά αεροσκάφη τη βάση της στη Συρία.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο στρατιωτικό μέτρο που λαμβάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού τζετ, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο Τούρκους πολίτες.

Τουρκικός στρατός: Δεν ξέραμε ότι το αεροπλάνο ήταν ρωσικό

Προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά που άναψε με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού κατέβαλε ο τουρκικός στρατός με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι έχει ενημερώσεις τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι δεν γνώριζαν την εθνικότητα του αεροπλάνου, όταν του απηύθυναν τις 10 προειδοποιήσεις.

Αναφέρουν ακόμη ότι ακολούθησαν τους κανόνες εμπλοκής όταν το αεροπλάνο δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις τους.

Σε μια προσπάθεια να δείξει έτοιμη για μια διπλωματική λύση, στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι βρίσκονται σε επαφή με τις στρατιωτικές αρχές στη Μόσχα και ότι έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους για συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα