«Φωτιά» στους ΑΝΕΛ βάζει το «πάγωμα» των μισθολογίων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ανάβει «φωτιές» στις σχέσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.

Αιτία το «πάγωμα» κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων μέχρι το 2018, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών αφορά όλους τους λειτουργούς

και υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια».

Ειδικότερα, αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. των ΤΕΙ, ερευνητές, πρώην μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατροί του ΕΣΥ και εξομοιούμενοι μισθολογικά με αυτούς, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, μουσικούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ε.Π. των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό στρατιωτικών και εκκλησιαστικών σχολών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται εξοικονόμηση δαπανών 118 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η αναστολή.

Καμμένος: «Βέτο» για την τροπολογία

Την πρόθεση του κόμματος του να ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη τροπολογία προκειμένου να αλλάξει, εξέφρασε το πρωί ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την αντίθεση του και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει ήδη ζητήσει να αλλάξει αυτή η τροπολογία. Σημείωσε δε ότι εάν παραμείνει έτσι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα την ψηφίσουν.

Πώς θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ

Με άλλη τροπολογία που επίσης κατατέθηκε αργά χθες, μεταξύ άλλων προβλέπονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΕΚΑΣ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντος» από συνταξιούχους.
Η επιστροφή του ΕΚΑΣ «γίνεται με συμψηφιστικό επανυπολογισμό της σύνταξης του δικαιούχου σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018».

Διαγραφή προστίμων

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη να εξαιρούνται «από την υποχρέωση καταβολής του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία προστίμου, για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

Το άρθρο «Φωτιά» στους ΑΝΕΛ βάζει το «πάγωμα» των μισθολογίων εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα