«Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα – Στην Ελλάδα της ύφεσης οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε (πίνακας)

Θα μπορούσε να είναι ένα κακόγουστο αστείο αλλά δεν είναι. Στην Ελλάδα της κρίσης οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σε ετήσια και σε μηνιαία βάση, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των «28» της Ε.Ε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα

παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28», του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, επίσης τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28» (ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φρέσκου γάλακτος εμφανίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται στον ΦΠΑ που ανέβηκε στο 23%, αλλά στις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω capital controls, στην υποχρεωτική προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών και στις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο. To αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μετακυλύουν μέρος του κόστους στην τελική τιμή καταναλωτή.

Στον πίνακα που δημοσίευσε η «Καθημερινή» μπορείτε να δείτε τις μηνιαίες μεταβολές στις τιμές των τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα