Φωνή αγωνίας για τα δάση

Aπό τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βαγγέλη Στογιάννη

Σχολιάζοντας τους λόγους ανησυχίας που εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο εθελοντής δασοπυροσβέστης, Βαγγέλης Στογιάννης τόνισε στην Αττικήfreepress: «Χωρίς να θέλω να ερμηνεύσω τους λόγους που ανησυχεί ο υπουργός, τρεις λόγοι δημιουργούν την ανησυχία αυτή. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων πως πηγαίνουμε για καλοκαίρι με ζέστη και ξηρασία. Στο ξηροθερμικό μας κλίμα, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την κατάσταση. Ο δεύτερος λόγος

είναι πως σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, το πυροσβεστικό σώμα παρουσιάζεται κάθε χρονιά όλο και πιο αποδυναμωμένο τόσο από κενά σε οργανικές θέσεις, όσο και από οχήματα που μένουν εκτός από αστείους λόγους ελλιπούς συντήρησης. Ένας τρίτος λόγος, που αφορά ειδικά τα δάση της Νότιας Ελλάδας είναι η αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας που έχει σαν αποτέλεσμα τα δασαρχεία να είναι χωρίς προσωπικό. Χαρακτηριστικά, μόνο στον Υμηττό, έχουμε 50.000 ξερά δένδρα από διάφορες παθογόνες αιτίες και είναι όρθια δαδιά, έτοιμα να λειτουργήσουν σαν επιταχυντές σε μια φωτιά. Αποτέλεσμα, ήδη τα δάση της Νότιας Ελλάδας να έχουν ημερομηνία λήξεως.

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων, ο κ. Στογιάννης τόνισε: «Οι υποδομές που είναι καταγεγραμμένες ότι υπάρχουν, αν μπορούσαν να κινηθούν και ήταν διαθέσιμες και συντηρημένες (ας έχουμε και γήρανση του στόλου), καθώς και αν υπήρχαν οι οδηγοί για να οδηγήσουν τα οχήματα σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ενδεχομένως να ήταν επαρκείς. Όμως η κατάσταση που επικρατεί δείχνει πως το ποσοστό που μπορεί να ριχθεί στις φωτιές, είναι μικρότερο του 50%. Επίσης οι ανθρώπινοι πόροι που διατίθενται στο πυροσβεστικό σώμα, δεν είναι επαρκείς. Διαρκώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες κενές οργανικές θέσεις και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο και δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου.

Αρχικά υπήρξαν απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα σε οχήματα. Το γεγονός δε πρέπει να θεωρείται άσχετο με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες προ μνημονίου ή εν μέσω μνημονίου ή και σε χώρες εκτός κρίσης και οδηγεί την πυροσβεστική στη μετατροπή της: αρχικά σε δημοτική πυροσβεστική και στη συνέχεια σε ιδιωτική. Αποκορύφωμα αυτό που γίνεται στην Αμερική, όπου αν δεν πληρώνεις τη συνδρομή σου και καίγεται το σπίτι σου, δεν έρχονται να σβήσουν τη φωτιά. Στην Τουρκία επίσης ακολουθείται το ίδιο μοντέλο, ενώ και στην Ισπανία προωθήθηκε ανάλογο μέτρο, με τρομερές διαδηλώσεις των πυροσβεστών. Κάτι τέτοιο αρχίσει να διαφαίνεται και στον δικό μας ορίζοντα…».

Οι πρώτες φωτιές στον ορεινό όγκο του Υμηττού είναι γεγονός, το πυροσβεστικό σώμα και οι εθελοντές κλήθηκαν να τις αντιμετωπίσουν: «Στο τομέα Παπάγου-Χολαργού είχαμε τις πρώτες φωτιές στην Αττική, όπου επαναλαμβάνεται ένα περίεργο φαινόμενο. Είναι το ίδιο έργο που είδαμε το 2007 όπου είχαμε μια μεγάλη φωτιά που έκαψε 1000 στρέμματα. Τότε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων και τη συμβολή και του ρώσικου αεροσκάφους που βρισκόταν στη χώρα μας, η πυρκαγιά σταμάτησε το καταστροφικό της έργο.

Πέρσι επίσης, παρατηρήθηκε ένα μπαράζ εμπρησμών (περίπου δέκα). Αρχικά κάηκε ένα παρατηρητήριο που έβλεπε την περιοχή και ακολούθησαν φωτιές εναλλάξ πάνω και κάτω στο βουνό σε απόσταση περίπου 20 λεπτών η μια με την άλλη (προς τη γέφυρα της Ζησιμοπούλου). Δεν είναι τυχαίο το σημείο που έμπαιναν οι φωτιές. Αν γίνει επέκταση της Αττικής οδού, εκεί πρόκειται να ξεκινήσουν έργα Κεφαλής. Εθελοντές, κάτοικοι, πυροσβέστες παλέψαμε για περισσότερες από δέκα ώρες και ευτυχώς προλάβαμε τα χειρότερα. Φέτος, δύο μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είχαμε στο ρέμα της οδού Χατζηκωνσταντή όπου είναι η κήτη του Ιλισσού (Παπάγου), φωτιά σε δύσβατο σημείο (αποκλείεται κάποιος να πετάξει κάτι τυχαία στο σημείο και να πάρει φωτιά). Επίσης, στις 27 Μαΐου υπήρξε νέα φωτιά, ένα τέταρτο μετά τη λήξη της βάρδιας του περιπολικού δασών της πυροσβεστικής. Οι εθελοντές έσβησαν τη φωτιά και μισή ώρα αφότου έφυγαν τα οχήματα, ξαναμπήκε φωτιά στο ίδιο σημείο. Την επόμενη μέρα και νέα φωτιά ξεπήδησε, στο ίδιο σημείο. Πρέπει να έχει σχέση με το έργο που γίνεται στο βόρειο κομμάτι του Υμηττού τα τελευταία χρόνια», μας λέει ο Βαγγέλης Στογιάννης.

Τέλος, αναφορά γίνεται στην ομάδα των εθελοντών που δραστηριοποιούντα σε Παπάγο και Χολαργό: «Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών που αποτελείται από ανθρώπους που δουλεύουν πολύ σκληρά. Εκπαιδεύονται, προσπαθούν και έχουν άποψη. Μπορώ να πω, πως είναι πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης. Σε πείσμα των καιρών που θέλουν τον κόσμο να κλείνεται στο καβούκι του, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να σώζουν την ποιότητα ζωής, τα δάσος, το οποίο το αντιμετωπίζουν σαν κοινωνικό αγαθό. Η ομάδα Παπάγου-Χολαργού έχει 136 μέλη στο δυναμολόγιό της. Η δράση δεν περιορίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά είναι συνεχής όλο τον χρόνο. Οι εθελοντές είναι εκπαιδευμένοι στην πολιτική προστασία. Η δράση τους τον χειμώνα είναι να πάνε σε πλημμύρες, χιόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκπαιδεύονται για σεισμούς, κάνουν ενέργειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των ανθρώπων. Δε μετέχουν στο «πανηγυράκι» των δενδροφυτεύσεων που διοργανώνουν μεγάλοι σταθμοί και τα σπονσοράρουν για να βγάζουν φωτογραφίες οι πολιτικοί. Οι εθελοντές μας κάνουν ουσιαστική δουλειά σε βάθος. Κάνουν προ-βλάστηση σε σπόρους από το δάσος και βάζουν περισσότερες από 60.000 βελανιδιές τον χρόνο.

Επίσης, να σημειώσω πως όταν ετέθη θέμα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την προστασία του Υμηττού με το διάταγμα Σουφλιά που προέβλεπε να γίνει περιαστικό άλσος, οι εθελοντές ήταν εκείνοι που διακήρυξαν πως το διάταγμα είναι casus belli και μέσα σε 20 μέρες κινητοποιήθηκαν, μάζεψαν με προσωπικές επαφές 7000 υπογραφές και ήταν η αρχή του τέλους της προσπάθειας να επιβληθεί το διάταγμα», μας λέει ο εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα